Hírek

2007.07.05. 02:29

Ügyeleti szervezés

Szombathely - Július elseje óta megváltozott az ügyeleti ellátásról szóló törvény. Ezentúl az ügyeleti munka is teljes munkaidőnek számít. A dolgozók nem számíthatnak többletbevételre.

Bajdó Bettina

- Az ügyeletnek három fajtája volt: az úgynevezett csendes, a közép és a minősített ügyelet - magyarázza az osztályvezető. - Az új jogszabály szerint a csendes ügyeleteket célszerű készenléttel felváltani. A készenlét ideje nem minősül munkaidőnek, csak a tényleges berendelés esetén a tényleges munkavégzés időtartamát kell a napi, illetve heti munkaidőkeretbe beszámítani. Ilyenkor az orvos fizikailag nincs jelen, de telefonon bármikor behívható. Az ügyelet helyett a betegellátást műszakszervezéssel is biztosíthatjuk. Ez nem egyszerű, főleg ilyen létszám mellett.

Hamarosan beindul a sürgősségi osztály, s életbe lép az egykapus rendszer - tudtuk meg dr. Kőfalvi István intézetvezetőtől. Az új tömbbe kerülnek az ügyeleti időben az akut esetek - kivéve a szülő nőket és a nem baleseti sérült gyermekeket -, s itt kell jelentkezni minden sürgős egészségügyi problémával is.

- Eddig is voltak a kórházban olyan osztályok, ahol készenléti felügyelet volt, például a szemészeten és a szájsebészeten - fűzi hozzá a vezető. - A sürgősségi osztály beindítása után az urológián, a gégészeten is készenléti felügyelet lesz. A sürgősségi ellátás műszakos munkarendben történik majd. Ott pedig, ahol készenléti felügyelet van, szakmai feladat esetén otthonról hívják be az orvost, de sürgős esetben biztosítva lesz az azonnali segítség.

Kérdésünkre, hogy az elbocsátások miatt van-e a kórházban orvoshiány, dr. Kőfalvi István így válaszolt:

- Vannak hiányszakmák az egészségügyben, így nálunk is, de súlyos orvoshiánnyal jelenleg nem küzdünk. Azt nem tudom megmondani, kell-e majd új szakembereket felvenni, de az biztos, hogy átszervezésekkel egyelőre megoldjuk a fennálló problémákat, s ezentúl is minden beteget ellátunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!