Hírek

2007.07.24. 02:29

Vásárolni - tudatosan

Budapest (pg) - Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallatja hangját a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Pár napja azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy honlapjukra (www.tudatosvasarlo.hu) feltették az E-számokat. De mikor alakult, mi a célja, és miből tartja fenn magát ez a szervezet?

Peltzer Géza

- Fogyasztóvédelmi előírások léteznek, de ezek puszta léte nem elegendő ahhoz, hogy a fogyasztók erről tudjanak, főleg, hogy gyakorolják is. A szabályozás kevés, azt be kell tartani, be kell tartatni - hangsúlyozza a szóvivő. Hiszen arra is van törvény, hogy a fogyasztóvédelmi bírságok nyilvánosságra hozhatók. Ennek ellenére nem adják ki azokat az adatot, hogy milyen cégeket büntettek meg, mert bennünket, fogyasztókat megkárosítottak. Civil kontrollra tehát szükség van - húzta alá.

Magánszemélyek hozzájárulásaiból és pályázatokból él az egyesület. Cégektől nem fogadnak el támogatást.

Az egyesület egyre ismertebb, honlapjukat naponta körülbelül ezren látogatják. Sok a kérdés, panasz, sokan kérnek tanácsot tőlük.

- Az egyik legnagyobb problémánk az, hogy nehezen mérhető a munkánk eredményessége - magyarázza a szóvivő. A vásárlói attitűd változását ugyanis rendkívül nehéz nyomon követni is, nemhogy egzakt módon mérni. A másik nagy nehézség az, hogy a fogyasztói társadalom nagyon erős mintáival ütközünk: erős nyomás nehezedik az emberekre, hogy fogyasszanak. Ez bizonyos viselkedési normákon keresztül hat rájuk, ezt igyekszünk ellensúlyozni.

Minden egyes vásárlási szituációra kiadványaikban adnak tanácsot a fogyasztóknak, általános útmutató gyanánt kidolgozták viszont a Tudatos vásárlók 12 pontját, ami kivonatosan így hangzik.

1. A pénzeddel szavazol! Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. 2. A szemét a legdrágább! A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked, és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel. 3. Cetli. Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged, mert a nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. 4. Helyben. A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon vagy helyi boltban. 5. Mennyi műanyagot viszel haza? Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást. 6. Keresd az eredetit! Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket. 7. Olvasd el a címkéket! Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros és felesleges anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz. 8. Erőszakmentes szépség. Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. 9. Tartós használat. Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. 10. Frisset. Hazai zöldséget és gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett. 11. Helyi termékeket vegyél. Így kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez. 12. Nem mindegy! Ha nincs is tökéletes termék, keresheted a jobbat. Járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, és hová kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!