Hírek

2007.09.08. 02:28

8áA petpalack nem kerül a szemétbe

Szombathely (pg) - Sokan azt állítják, hogy a külön gyűjtött műanyag palackot, papírt és üveget végül összeöntik, és a szeméttelepre kerül. Utánajártunk: a városban ez nem így történik.

Peltzer Géza

Csütörtök kora reggel van, a hulladékszigethez kukás-autó közeledik. Leállok a közelben kocsimmal, figyelem, mi történik. A vezetőülés mellől kiugrik egy sárga kabátos dolgozó, kinyitja a papírgyűjtő konténert, belenéz, majd a konténert a kocsi mögé húzza. A gép magába dönti az összegyűlt papírhulladékot. A vezető is kiszáll, belenéz a másik három tárolóba, amelyek közül kettőben műnyag, egyben üvegpalack gyűlik. Visszaszállnak a kocsiba, továbbhajtanak a következő hulladékszigetig, ahol pontosan ugyanez történik. Még két ürítést megnézek, ez idő alatt biztosan nem öntötték össze a papírt az üveggel és a műanyaggal. Később pedig miért tették volna? Ezt megerősítik később telefonon a városgazdálkodási kft.-nél is: hétfőn és csütörtökön papír, kedden és pénteken műanyag palack, szerdán üveg, ez a menetrend a hulladékszigetek kukáinak ürítésekor. A rendszer 2004 decembere óta működik, 40 helyen kezdték meg a szelektív hulladékgyűjtést Szombathelyen, ma kétszer ennyi sziget működik. 2005-ben 253 tonna papírt, 49 tonna petpalackot és 140 tonna üveget, egy évvel később már 511 tonna papírt, 74 tonna műanyag palackot és 255 tonna üveget gyűjtöttek be. Az üveg Ausztriába, a többi Sárvárra kerül a Huke-telepre. Ott futószalagra kerül a műanyag, és kézi erővel külön frakciókra válogatják. Külön kerül az üdítős, a mosószeres palack, a fólia. Egy részét darálás után elszállítják fröccsöntő üzemekbe, ahol műanyag kerítésléc , pad és még ezerféle használati eszköz készül belőle, más részét textilüzemekbe viszik, ahol feldolgozás után pólókban, sapkákban látjuk viszont az egykori ásványvizes palackot. A papír válogatás után Ausztriába vagy Dunaújvárosba kerül, ahol ismét papír lesz belőle. Azért sajnos valami szemétbe is kerül: megtudtuk, az erősen színezett műanyag palackok - arany, ezüstszínűek - nem dolgozhatók fel, ezek nem kerülnek vissza a rendszerbe. A szakma fejlődése nem állt le, ma már a tejesdoboz újrahasznosítása is megoldódni látszik. A papírt és a fóliát egy speciális centrifugában el tudják különíteni, már csak a tejesdobozok begyűjtését kell megszervezni és rendszerbe állítani ahhoz, hogy az évi sok millió tejesdoboz se kerüljön szemétbe, ne terhelje a környezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!