Hírek

2007.09.03. 02:28

Határtalan lett a bűnüldözés

Őriszentpéter - Havonta négyszer nemzetközi bűnüldöző páros rója majd a nyugat-dunántúli zöldhatárt szlovén és magyar oldalon. Az első szlovén-magyar járőrszolgálat szombaton volt.

Rába Adrienn

A bűnüldöző szervek határokon átnyúló együttműködéséről szóló első megállapodást a két köztársaság képviselői 2006. október 25-én írták alá Brdóban. Miután a szlovén parlament is ratifikálta az iratot, az hivatalosan június 15-ével életbe is lépett, szlovén részről a Muraszombati Rendőrkapitánysághoz, magyar oldalon pedig a Vas és Zala Megyei Határrendészeti Igazgatósághoz tartozó területekre és munkatársakra vonatkozóan. A jogszabályi előkészítés, a járőrök felkészítése miatt mégis csak szeptember elsején indulhatott útnak az első páros. Kiszállásukat Lendván kezdték, majd déltől az őriszentpéteri szolgálati helyről vágtak neki a magyar határszakasznak.

- A vegyes járőrpáros a határ mindkét oldalán körülbelül tíz-tíz kilométeres sávban portyázik majd - tájékoztatott Dedics Zoltán ezredes, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettese. - A feladatuk nem különbözik a többi határőrétől: a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűnüldözés és a közös államhatár őrizete adott ország jogszabályainak figyelembevételével. A kommunikáció sem jelenthet problémát, hiszen a magyar állományból ötven fő korábban alapfokú nyelvleckén vett részt, s munkatársaink többsége a határ menti települések lakói közül került ki, így eleve ismerik a szlovén nyelvet.

A másik oldalon sem tartanak ilyen jellegű nehézségektől - mondta Drago Ribas, Muraszombat rendőrkapitánya. Az elsőként kirendelt szlovén rendőrjárőr egyébként Lendva vidéki és magyar ajkúnak vallja magát. Az sem mellékes, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta a határátlépési pontokon már közösen dolgoznak a két nemzet rendfenntartói - tette hozzá Drago Siftar szentgotthárdi főkonzul.

A magyar fél állományából jelenleg körülbelül tíz fő fog felváltva portyázni szlovén rendőri kísérettel.

- A parancsnok mindig az, aki otthon van - tudtuk meg Szabó József alezredestől, a Körmendi Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől. - A tervek szerint havonta négyszer a legváltozatosabb útszakaszokon és napszakokban járőröznek a két ország területén felváltva gyalogosan vagy a rendelkezésükre bocsátott szolgálati autóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!