Hírek

2007.09.27. 02:26

Négynyelvű diákok

Szombathely - A Nyelvek Európai Napja alkalmából négyórás programot adott ajándékba a Savaria Múzeum a felsőcsatári gyerekeknek, akik elhozták rohonci (Ausztria) diáktársaikat is.

Merklin Tímea

A felsőcsatári Nemzetiségi Nyelvet Oktató Általános Iskola három éve a rohonci általános iskolával együtt emlékezik meg erről a jeles napról.

- A testvérkapcsolatot egy Szombathelyről Rohoncra került tanárnő, Hüttler Andrea kezdeményezte, aki magyart tanít az ottani gyerekeknek. Havonta egyszer találkozunk, egyszer ők utaznak ide, a következő alkalommal mi oda. Az osztrák gyerekek beülnek a mi iskolánk tanóráira, ha pedig a magyar gyerekek mennek ki, részt vesznek az ő óráikon. Közös kirándulásokat teszünk, vannak vetélkedőink - tudtuk meg Csoknyai Viktóriától, aki a felsőcsatári gyerekek némettanára. Haluzsán Júliával (aki szintén némettanár) együtt szokták kísérni a gyerekeket a többnyelvű programokra.

Tavaly Ausztriában ünnepelték a Nyelvek Európai Napját. Megnézték Rohoncot: az ottani nevezetességeket osztrák gyerekek mutatták be magyar nyelven; aztán ellátogattak a csizmamúzeumba, ahol négy nyelven mondták el egymásnak a tudnivalókat. Az eredeti ismertető szöveg magyar nyelvű volt, ezt fordították le tanári segítséggel három nyelvre.

- Harmadik éve működik ez a kapcsolat, úgyhogy a gyerekek már jól belejöttek a négynyelvűségbe. Magyar, német, horvát, angol jöhetnek szóba, mint a kommunikáció eszközei; igyekszünk olyan feladatokat adni, hogy használhassák ezeket a nyelveket. Egymás közt németül beszélnek - mondta Csoknyai Viktória, aki tegnap délelőtt részt vett hetedik osztályosaival az osztrák-magyar múzeumi foglalkozáson.

- Szándékosan kétnyelvű programot kerestünk, és a Savaria Múzeum kiállításai alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a találkozónkat ott tartsuk. Diákjaink nagyon jól érezték magukat tegnap délelőtt a közös foglalkozások során.

A gyerekek a kőtári Kinderwelten kiállításban olyan Ki nevet a végén? társasjátékot játszottak, amelyben ők maguk voltak a bábuk, és ahová léptek, ott feladatot találtak a kiállított tárgyakkal kapcsolatban. Minél több nyelven meg kellett nevezniük a dolgokat. Ugyanitt kétnyelvű leltárjegyzéket is készítettek az otthonról hozott tárgyakból, melyek nagyapáik, nagyanyáik játékai voltak. A tárgyakat lefotózták, a képekből pedig virtuális tárlatot rendeztek. Megnézték a magyar-német nyelvű Kiscell - Nagycell kiállítást; több-kevesebb sikerrel megpróbálták elolvasni a gót betűs írásokat. Az itt látott képekhez kapcsolódóan aztán üvegfestés volt Dancs Zsanett vezetésével, aki előkontúrozott, fénykép méretű kis üveglapokat hozott mariazelli motívumokkal. A gyerekek ezeket nemcsak kifesthették a témának megfelelő, jellegzetes élénk színekkel, hanem utána haza is vihették emlékbe saját festményeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!