Hírek

2007.10.02. 02:28

Abortusz tiniken

Szombathely - Évente húszmillió abortuszt végeznek a világon, hazánkban pedig 57 ezren vetetik el gyermeküket egy évben. Azok között, akik műtétre szánják rá magukat, egyre több a fiatalkorú.

Bajdó Bettina

Dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház szülészetének és nőgyógyászatának főorvosa elmondta, hogy bár csökken az abortuszok száma a megyeszékhelyen is, mégis még mindig sok a 18 év alatti fiatal, aki műtétre szánja rá magát.

- Egyre fiatalabb korban kezdenek el a tinik nemi életet élni - tette hozzá a főorvos -, s sajnos a védekezésről nagyon keveset tudnak. A fiatalok többsége ma már nem 17, hanem 15 évesen kezdi meg a szexuális életet. Egy hazai reprezentatív felmérésből tudjuk, hogy tízből kilencen az első alkalommal nem védekeznek a terhesség ellen, vagy nem hatásos a védekezésük. A későbbiekben sem javul sokat a helyzet, bár akkor már a fiatalok fele gondol a védekezésre.

A főorvos szerint ennek nem az a fő oka, hogy a fiatalokhoz nem jut el az információ a védekezési módszerekről, hanem hogy nem veszik komolyan a lehetséges következményeket, ez pedig nagy felelőtlenség. A másik ok, hogy az első együttlétek nem tervezettek, de ami még ennél is fontosabb, hogy ilyen fiatalon még felkészületlenek az ilyen élethelyzetre.

- Adott a sürgősségi fogamzásgátlás lehetősége is, de szomorú, hogy ezzel sem élnek a fiatalok - folytatta a főorvos. - Az aktus után 72 órájuk lenne arra, hogy bevegyenek egy gyógyszert, és akkor nem jönne létre a nem kívánt terhesség, viszont nagyon kevesen váltják ki ezt a patikában. A szert orvossal kell felíratni, s egy tablettával elkerülhető a nem kívánt várandósság. Ez mégiscsak szelídebb megoldás, mint az abortusz, mert a műtétnek következményei is lehetnek. S nemcsak nőgyógyászati következményekre gondolok, hanem a lelki sérülésekre, melyek a tiniket elkísérhetik egész életükön át.

A fiatalok önállóan dönthetnek arról, hogy hogyan védekeznek a szexuális aktus során: ma a legkedveltebb módszer a gumióvszer használata.

- Ehhez egyszerűen hozzájuthatnak a fiatalok, még orvoshoz sem kell elmenniük, s a szexuális úton terjedő betegségektől is védve vannak - magyarázta dr. Horváth Boldizsár. - A másik módszer a fogamzásgátlók használata: ezt azonban már orvosnál kell felíratni, s figyelni kell arra, hogy egyetlen tabletta se maradjon ki. A tévhit továbbra is él, és sokan félnek attól, hogy meghíznak a tablettától. Pedig a mai korszerű fogamzásgátlóknak kevés a hormontartalmuk, így ez a veszély nem fenyegeti azt, aki ezt a módszert választja. A főorvos szerint a megszakított közösülés és a naptári módszer megbízhatatlanok, ezeket semmiképp nem ajánlja.

Kérdésünkre, hogy mit tehetnek akkor a fiatalok, ha létrejön a nem kívánt terhesség, a főorvos így válaszolt:

- Tizennyolc éves kor felett a nők - bár nagyon korlátozottan, de dönthetnek arról, hogy mi legyen a magzat sorsa, a fiatalkorúaknál azonban más a helyzet - felelte dr. Horváth Boldizsár. - Nekik szülői hozzájárulás kell ahhoz, ha úgy döntenek, hogy kérik a műtéti beavatkozást. Itt fontos szerep jut a Családvédelmi Szolgálatnak, hiszen a szakembereik segítenek a családoknak a döntésben.

Tavaly Szombathelyen 442 terhességmegszakítás történt, ez 20,8 százaléka az összes szülészeti beavatkozásnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!