Hírek

2007.10.15. 02:29

Ékszerdoboznyi kis múzeum a kastély

Csempeszkopács (mt) - A tavaly elhunyt pedagógus, Pungor Zoltán, a falu életének egyik motorja volt. Nevéhez fűződik például a templom felújítása és a középkori vásárnap megrendezése.

Merklin Tímea

Az ünnepen Módy Péter szobrászművész, az emléktábla alkotója arról beszélt, hogy a Pungor Zoltánt ábrázoló dombormű egy jel a múzeum falán. Legyen a múzeum egy olyan hely, ahol nemcsak személyes, hanem a faluhoz kötődő emlékeinket is felelevenítjük és elmondjuk a fiataloknak.

Balogh Péter építész Pungor Zoltán életútját elevenítette fel: 1939 őszén született, apja kovács volt, anyja háztartásbeli, aki sokat mesélt a gyerekeknek. Mezőgazdasági technikusnak tanult, 1957-ben érettségizett, de az erőszakos téesz-szervezés elriasztotta a szakmától, a tanítóképzőre ment. 1962-64-ben dolgozott a Berzsenyi könyvtárban, majd igazi néptanító volt falusi iskolákban, többek között Vasszécsenyben. Elvégezte Pécsett a rajz szakot, később az ELTE-n a történelem szakot. 1997-ig történelmet tanított Szombathelyen, a mai Puskás Tivadar Szakképző Iskolában. Számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el a munkáját, átvehette a Közösségi kultúráért díjat is. Ő szervezte meg a színjátszást a faluban, vezényelte a kórust.

A Pungor Zoltán Múzeumban a pincétől a padlásig jelentős néprajzi anyag látható. Itt helyezték el dr. Ferencz Károly hagyatékát: ásvány- és kőzetgyűjteményét, Afrika-emlékeit, preparátumait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!