Hírek

2007.10.02. 02:29

Jelentés készül az influenzáról

Szombathely (bb) - Tegnap óta ismét működik az országban az influenzafigyelő szolgálat. A háziorvosok az Állami Nép-egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz küldik az adatokat.

Bajdó Bettina

- Évente más-más háziorvosokat jelölünk ki a megfigyelésre, mivel ez többletmunkával is jár, s ezért külön fizetést nem adhatunk a szakembereknek, de igyekszünk lefedni a megye egész területét - tette hozzá a tiszti főorvos. - A megfigyelés október elsejétől egészen május végéig tart majd. Az elmúlt években komolyabb járvány szerencsére nem volt hazánkban.

A megelőzésre alkalmas védőoltásokat október 24-e és november 6-a között juttatják el a megyei ÁNTSZ-hez, s innen szállítják tovább a háziorvosokhoz.

- A hatvan év felettiek, az időskorúak és azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, ingyen kapják meg idén is a védőoltást - folytatta a tiszti főorvos. - Javasoljuk továbbá azoknak is a beadatást, akik közösségben dolgoznak, például az egészségügyi dolgozóknak és a pedagógusoknak.

A tiszti főorvos szerint ha a lakosság beoltottsága magas, akkor kisebb az esély a járvány kialakulására, ezért jó, ha minél többen beadatják maguknak. Egy hónap múlva érkezik meg a körülbelül 35 ezer adag oltóanyag, de jó tudni, hogy sosem késő be-adatni a védőoltást.

Kérdésünkre, hogy az ingyenes oltásnál kell-e majd vizitdíjat fizetniük a pácin-seknek, dr. Stánitz Éva így válaszolt: - Most érkezett be a kérvény a minisztériumhoz, hogy töröljék el a vizitdíjat ebben az esetben, de választ egyelőre nem kaptunk rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!