Hírek

2007.10.10. 02:29

Klímaséta a téren

Szombathely - Szeged, Budapest, Zalaegerszeg és több más nagyváros után a vasi megyeszékhely Fő terére is kikerültek a klímaváltozásra figyelmeztető táblák - itt gyerekek rajzaival együtt.

Rába Adrienn

Mellettük a táblákon komolyabb erőfeszítés vagy lemondás nélkül megfogadható (mellesleg a családi kassza tekintetében sem közömbös) jó tanácsok az energiatakarékosságra. Valószínűleg kevesen tudtuk eddig, hogy az összes felhasznált energia 50-70 százalékát otthonunk fűtésére fordítjuk, s ha csak egy fokkal alacsonyabb hőmérsékletre állítanánk be a termosztátot, meg sem éreznénk, ellenben kevésbé terhelnénk környezetünket, és megtakaríthatnánk a fűtésköltség 5-10 százalékát, lakásunk megfelelő hőszigetelése pedig akár a felé- re is fogyaszthatja a számla végösszegét. Ezenfelül, mint megtudhattuk, a környezettudatosan élő ember energiatakarékos háztartási gépeket vásárol (A -jelzésű hűtőt, például), kompakt fénycsövekkel világít, fedő alatt forralja az ételt, szelektíven gyűjti a szemetet, nem pazarolja az áramot és a vizet, s amikor csak lehet, otthon hagyja a kocsiját.

- Fel kell hívni a figyel-met a problémára, és alternatívákat kell adni a környezetterhelő viselkedésnormákkal szemben - mondja Kósi Anita, a szombathelyi rendezvényt szervező Kerekerdő Alapítvány kulturális programvezetője. - Mi most a gyerekeket is bevontuk a megelőzésbe: rajzpályázatot hirdettünk felső tagozatosokanak és középiskolásoknak a klímavédelem témakörében.

Ezek a majom környezetvédők mindig túlreagálják az atomenergia veszélyeit... - olvasható az egyik kiállított (pontosabban kifektetett...) pályamunkán. Egy kopasz, piros szemű figura mondja, előtte ötlábú, szárnyas kutyája vigyorog. Egy másik ifjú művész ingyen- borotvával örvendeztetné meg a jegesmedvéket, akiknek hamarosan melegük lesz miattunk...

A tárlat ma Szentgotthárdon látható. A programsorozat végén ünnepélyesen átadják majd a helyszíneken gyűjtött, várhatóan több százezer aláírást az ország vezetőinek, hogy a kormány és az Országgyűlés fogadjon el egy új, hatásosabb Nemzeti Éghajlatvédelmi stratégiát.

A környezettudatosság kifizetődő. Életminőségünk egészen kicsi dolgokon múlik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!