Hírek

2007.10.19. 02:28

Konyhakész árut vitt az olasz buszsofőr

Szentgotthárd (al) - Gyanúsítottként hallgatták ki, és beismerő vallomást tett az az olasz férfi, aki Romániában kérte meg a busz sofőrjét, hogy 400 védett madár tetemét szállítsa Olaszországba.

Angyal László

A szombathelyi vámosoktól megtudtuk, hogy az elsődleges adatok szerint a Romániából Olaszországba tartó autóbusz olasz sofőrjét indulás előtt kérte meg egy olasz barátja, hogy vigyen magával egy csomagot, amiben gomba van. Csakhogy a gomba alatt madarak is voltak. A lefoglalt tetemeket a szakértő megvizsgálta, és a csőr, illetve a láb alapján megállapította, hogy védett fajok (pacsirta, széncinege, erdei pinty, zöldike) tetemeit tartalmazzák a dobozok. Kivéve nyolc egyedet: ezek fej nélküliek voltak. Az eset után a mintegy húsz utassal és a román váltósofőrrel a busz elhagyta hazánkat.

Az olasz sofőr pedig telefonált megbízójának, aki autóba ült, és szerdán megérkezett Szentgotthárdra. A helyi őrs parancsnoka, Végvári János elmondta: a 70 éves olasz állampolgárt gyanúsítottként hallgatták ki a természetkárosítás miatt indult eljárásban. A férfi elismerte, hogy Romániában, a helyi vadászoktól vette a madarakat, és lefagyasztva indította útnak az Olaszországban ínyencségnek számító állatokat. Egyébként a Romániában darabonként egy eurós madarakból készült étekért a talján éttermekben akár száz eurót is elkérnek. A férfi védekezésül annyit mondott: nem tudta, hogy Magyarországon bűncselekmény a védett madarak elpusztítása.

Amennyiben gyorsított eljárás keretében kerül bíróság elé az eset, napokon belül születhet ítélet a természetkárosító olasz férfi ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!