Hírek

2007.11.21. 03:29

A támogatás erőt ad

Gencsapáti - Az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény kis lakóit kisebb-nagyobb adományokkal sok szervezet és magánszemély segíti. A kincsesházban élőket évek óta Németh Christina patronálja.

Varga Nóra

- Ha nekünk kellene megvásárolnunk a fenyőfákat, nem biztos, hogy tudnánk minden épületben karácsonyfát állítani. Felajánlásokból mindig széppé tudjuk tenni a gyerekek ünnepét - mondta Horváth Artúr, az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója. Nem minden lakónk tölti családjával a szeretet ünnepét, többen az otthonban maradnak, ezért fontos, hogy legalább karácsonyfa mellett ünnepelhessenek.

- Sokan megkérdezik, hogy mire van szükségünk, mivel tudnának minket segíteni - veszi át a szót Piri Zsolt, az intézmény igazgatóhelyettese. - Soha nem tudunk erre konkrétan válaszolni, hiszen a háztartásokban mindig valami elromlik. Mosógépből soha nem elég. A házakban folyamatosan mennek, időnként valamelyik biztos hogy tönkremegy. Van egy ipari mosógépünk is, amivel régóta nem tudunk mosni. Évekkel ezelőtt hatvanezer forintért javították meg, erre pedig nincs keretünk, ráadásul rengeteg áramot fogyaszt - zárta szavait az igazgatóhelyettes.

Németh Christina 2001-ben járt először a gencsapáti gyermekotthonban. Ausztriából hozott ruhákat a gyerekeknek. Azzal, hogy támogathatja a lakókat, régi álma teljesült. Úgy gondolja, hogy a karitatív tevékenységet már korábban el kellett volna kezdenie. 1977-ben jött Németországból Magyarországra. Mivel imádja a gyerekeket, óvónői képesítést szerzett. Hazánkban nem dol- gozhatott a szakmájában, mert akkor még nem beszélt magyarul. Folyamatosan azon törte a fejét, hogyan kerülhetne kapcsolatba olyan gyerekekkel, akiknek segíteni tudna. Gencsapátiban járt, így ismerkedett meg a gyermekotthon lakóival. Az intézmény vezetői azt ajánlották neki, hogy ne az egész otthont támogassa, hanem egy lakóotthont. Így esett a választás a kincsesházra. Azóta minden szabadidejét és a hétvégéket is a gyerekekkel tölti.

- Ha kell nekik valami, azt azonnal meszerzem. Legyen szó bármiről. Úgy veszem észre, hogy egyre többen állnak a jó ügy mellé. Számos magánszemély támogatja a gyerekeket kisebb-nagyobb felajánlásokkal. Most azon dolgozom, hogy egy kisbuszt találjak, amellyel időnként elvihetném a kicsiket kirándulni, vagy Szombathelyre, a Kalandvárosba.

Feldbachban megismerkedett egy osztrák férfival, aki a Kiwanis Club (gyerekeket támogatnak) tagja. Eljött, hogy találkozhasson az ott-hon lakóival. Megtudakolta, hogy mire lenne szüksége a gyerekeknek. Szárítógépet, asztalt, ruhákat, játékokat, cipőket, kerékpárt hoztak a gyerekeknek október végén. Christina szeretne Kiwanis Clubot létrehozni Szombathelyen, de az alapításhoz kellenek még tagok. - Annál szebb nincs, amikor örömöt szerezhetek a gyerekeknek, látom a csillogást a szemükben. Nekem erőt ad a karita-tív tevékenység - mesélte Christina.A kincsesház lakóotthonban élő gyermekeket minden hétvégén látogatja Christina

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!