Hírek

2007.11.23. 03:29

Gyöngyök és fonalak

Vasvár - November közepe óta látogatható a helyi művelődési ház kis galériájában Marton Sylvia divat- és stílustervező asszisztens tárlata. A helyi alkotó kiállítása a Virágok címet viseli.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Marton Sylvia így vall önmagáról, az elkészített ruhákról: Jó minőségű alapanyagokból varrom a ruhákat, az egyszerű szabásvonalú fazonoktól az egészen különleges, extravagáns, nem utolsó sorban hot couture ruhákig. S a menyasszonyi ruhákról sem feledkezem meg. A kész ruhakölteményekről nem hiányozhatnak a kézi készítésű díszítések, sem a gyöngy- és flitterhímzés, sem a textildíszítés horgolásra, melyek gépesített világunkban egyedi értékeket kölcsönöznek ruhadarabjaimnak, viselőjüket pedig örömmel ajándékozzák meg. Amikor időm engedi a ruhákat magam varrom. Ha nem, mindig ügyelek arra, hogy a szabásmintát időben eljuttassam a varrónőhöz. Így ruháim mindig olyannak készülnek el, amilyennek megálmodtam őket. A díszítést azonban ekkor is magam végzem.

A tárlat megnyitóján a ruhákat Rajner Ágota méltatta, elmondta: ha egy embert megpillantunk az utcán öltönyben és nyakkendőben, azt gondoljuk, vagy menedzser, vagy hivatalos ügyben jár el, esetleg fellépni megy valahová. Amennyiben aktatáska van nála, a hivatalnokságra szavazunk, ha színes a nyakkendő, a menedzserkedésre, ha a kabátján sál van, az operaéneklésre. Ha piros virág lóg ki a zsebéből, akkor a szerelemre, ha aranyóra, akkor az anyagi hátterére gondolunk. Minden érzékszervünk által felfogott jel filozófiát, esztétikát és érzelmeket rejt. A látvány benyomásokat és illúziókat kelt. S ilyen benyomásokkal, illúziókkal ajándékozza meg közönségét Marton Sylvia is - hangzott el a megnyitón.

A művelődési ház tárlatában is a legkülönlegesebb formákat, fazonokat, díszítéseket figyelhetik meg a látogatók. A báli viseleteken át a menyasszonyi ruhákig egészen extrém, sőt hétköznapi költeményekben is gyönyörködhetünk a kiállítótérben. A Virágok címet a tárlat az alkotó különleges díszítőművészetéről kapta, Sylvia ugyanis minden alkotását gyöngyökkel, fonalakkal díszíti. Az ily módon elkészült motívumok leginkább virág-formákból indulnak ki és egyszerűségüket, praktikumukat megőrizve különleges vizuális élményt nyújtanak. Az egyszerűségben a szépség elvével játszva az alkotó a legegyszerűbb, legapróbb mintákat is milliméternyi pontossággal, gyöngyökkel kivarrja, díszíti. A legfontosabb szempont azonban a hordhatóság, viselhetőség. A praktikum mellett az egyszerű szépség is ellentmondást nem tűrően érvényesül.

Rajner Ágota, a kiállítás rendezője elmondta, hogy a kiállított ruhákat rendszerezve négy szigetet különítettek el a tárlaton belül, mindegyik elnevezése az ott látható ruhák stílusára, természetére utal. A bejáratnál külön látható egy különleges esküvői ruha, majd a nyár, a tenger és az ég kékje sarok áraszt különleges hangulatot, az öltözőasztal magánélete sarok mellett a báli ruhákat vonultatja fel a a bál hullámai fantázianevű tárlatrész. Míg a vagányabb stílus kedvelőinek kedveskedtek a rendezők a Dzsungel extravaganciája címet viselő kiállításrésszel.

Marton Syilvia azonban már nem csupán ruhák tervezésével foglalkozik: egy ideje kiegészítőket is készít: ékszereket tervez minden ruhakölteményhez. Ezek az alkotások, melyek szintén láthatóak a tárlaton szorosan kiegészítik, feldobják a tervezett ruhákat, kölcsönösen kiemelik egymás szépségét.

A kiállítás december 7-ig látogatható a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!