Hírek

2007.11.23. 03:29

Házfalat bontanak a harkályok

Szombathely, Budapest - A frissen szigetelt házakon csőrükkel kopogtatnak, aztán falbontó akcióba kezdenek. A harkályok új szokását az ország minden részében megtapasztalták már.

Némethy Mária

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Berényi Zsombor nem tartja nevetségesnek a harkály falbontó akcióját.

- Egyre gyakrabban találkozunk ezzel az új keletű, harkályok okozta jelenséggel - magyarázza. - A probléma oka a harkályfajok táplálékkeresési szokásaiban, valamint a kültéri szigetelőanyagok alkalmazásának hiányosságaiban keresendő.

Berényi Zsombortól hallom, hogy az ország minden részéről, elsősorban külvárosokból kaptak már több, hasonló jelzést. Egy rovarfaj lárvája beköltözik a szigetelőanyag alá - akár 4-5 éven át is ellakhat benne, mert a rovarok ebben a korszakukban élnek legtöbb ideig - vagy annak egyes rétegei közé akkor, ha hézagos a szigetelés, tömítetlen rések maradtak benne. Mivel vékony a festék- és a vakolatréteg, a lárvák motoszkálása oda vonzza a madarakat.

- A harkályok, fakopáncsok a fákban keresnek élelmet. Amikor hallanak valamit azok háncsszöveteiben, mozgást érzékelnek, addig szedik a fakérget, amíg hozzá nem jutnak a keresett lárva- vagy pajortáplálékhoz. Ezzel a tulajdonságukkal érdemelték ki a fák doktorai címet, hiszen tevékenységükkel megmentik azokat a kártevőktől, élősködőktől. Ugyanez a jelenség játszódik le, amikor a házfalakon kopogtatnak.

Berényi Zsombortól tanácsot kértünk: mit tegyen a háztulajdonos, ha ily módon tette tiszteletét nála egy harkály? Hogyan védekezzen a falbontása ellen?

- Ha nincs lehetőség a gyors újraszigetelésre, akkor a rémzsinór névre hallgató ötletet ajánljuk. Ez nem esztétikus, de hasznos. A rémzsinór lehet spárga vagy vékony kötél, amire mindenféle libegő, zörgő dolgot, például műanyag flakonokat, sörösdobozokat, színes nejloncsíkokat lehet rákötni, majd keresztben kifüggeszteni a falra. Mindenképpen érdemes egymás alá párhuzamosan több rémzsinórt is kihúzni, hogy az ezekről lelógó zörgő tárgyak ne csak elijesszék a harkályokat, de a leszállásukat is megakadályozzák. Szerintem ez a leghatékonyabb mód-szer elriasztásukra, ezt szoktuk elsősorban ajánlani. Másik megoldás lehet, ha a falat bontogató madárhoz legközelebbi nagy ablakra egy ragadozó madár, például sólyom vagy karvaly sziluettjét felragasztják. Ez azonbancsak egy ideig hatásos. Amint a harkályok megfigyelik, hogy nem mozdul, már nem tartanak tőle. A rémzsinór hasznosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!