Hírek

2007.11.30. 03:29

Regisztráltak és esélylatolgatók

Celldömölk A város és a vonzáskörzetébe tartozó 27 település foglalkoztatási helyzetéről tájékoztatta a celldömölki képviselő-testületet szerdán Soós Ferenc, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ helyi kirendeltségének vezetője. Munkahelybővülés az év végig nem várható.

Vas Népe

A képviselők az állástalanok lehetőségeiről kérdezték Soós Ferencet. A szakember elmondta, hogy tapasztalataik és a statisztikák szerint a munkanélküliek 20-22 százaléka tartósan, egy-két éve hiába próbálkozik, állást nem talál. Szintén 20 százalék körüli az a csoport, amely egészségügyi bajai miatt esélytelen, szintén esélytelenek a 45-50 éven felüliek (a férfiak is, nem csak a nők). Nagyon megnehezítette a munkavállalók helyzetét, hogy nincs meg az az infrastrukturális háttér (vonat, vállalati busz, munkásszálló), ami a távolabbi munkavállalást megkönnyítette a rendszerváltás előtt. Akinek nem fizetik a közlekedését, az a minimálbérből ingázni sem képes, nem is éri meg.

Negyedéves mérlegeket készít a munkaügyi kirendeltség. A legutóbbiból kiderül, hogy az év végéig kilenc cég jelezte, hogy leépíti létszámát (építőipar, egészségügy). Jelentős létszámfelvételt egyetlen cég sem jelzett. A munkaügyi kirendeltség összesítése szerint a térségben betanított munkára keresnek 55 embert (gyártósori összeszerelésre 35-öt), öt esztergályost, 3 raktárost, 36 varrónőt, 4 csomagolót, 4 segédmunkást. Megválaszolhatatlan a kérdés: Milyen szakoktatást érdemes ilyen keresletre indítani?

A szakmunkáshiány egyre nagyobb a Nyugat-Dunántúlon. Ausztria és Németország részben már megnyitotta, hamarosan teljesen megnyitja foglalkoztatási piacát a magyarok előtt. Élnek is a lehetőséggel a szakképzettek. A kinek is képzünk szakmunkásokat kérdés mellett azt is fel kell tenni, mennyit is fizetünk itthon a szakmunkáért ?

A foglalkoztatással kapcsolatos adatok, információk elérhetők a neten az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (www.afsz.hu) és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (www.nyugatrmk.hu) honlapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!