Hírek

2007.11.27. 03:29

Szakértői nem a szemétégetőre

Jennersdorf (szp) - A Heiligenkreuzba tervezett égetőről osztrák hulladékgazdálkodási szakember kifejtette: ha mégis megvalósul, anyagmegsemmisítő mű lesz.

Szenkovits Péter

A szakember előadása előtt a tervezett égető legfontosabb paramétereit a Bigas két vezetőségi tagja, Wolfgang Kühn és dr. Johann Raunikar ismertette. A szentgotthárdi Pronas Civil Összefogás elnöke, Woki Zoltán, és elnökségi tagja, Soós Zoltán a magyarországi szempontokat és kifogásokat diabemutató keretében ismertette az osztrák hallgatóság előtt, melynek tagjai nagy tapssal fejezték ki szolidaritásukat a magyarok iránt.

Walter Felber - a beruházó által kiadott projektinformáció alapján - kifejtette: véleménye szerint nagyon sok a műszakilag megalapozatlan, helytelen és téves állítás. A jelenlegi terv alapján nem is tudna gazdaságosan működni a hulladékégető, ezt a szemét frakcióinak fűtőértékeivel bizonyította. A termikus hulladékhasznosító elnevezés sem felel meg a valóságnak, anyagmegsemmisítő mű lenne a legmegfelelőbb kifejezés. A vasúton tervezett anyagmozgatás is csak csalétek, mert lényegesen gazdaságosabb a teherautókon történő hulladékszállítás, ráadásul kedvezőtlen a burgenlandi vasúthálózat kiépítettsége. Nagy veszélyt jelent az esetleges szovén és horvát szemétimport, amely nagy valószínűséggel szintén teherautókon érkezne, például az Őrségen keresztül.

Grazban tíz éve volt utoljára téma egy hulladékégető esetleges felépítése, de belátták, más utat kell választani; ebben Walter Felbernek is nagy szerepe volt annak idején. A Bigas és a Pronas szerint Felber úr bizonyára rendkívül hasznos és színvonalas szakvéleményt tudna készíteni a tervezett égetővel kapcsolatban. A két szervezet jelenleg anyagi forrást keres a szakértői díj kifizetésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!