Hírek

2007.11.07. 03:29

Százszorszépek

Egervár - Három nyugat-magyarországi megye régiós kiállítása nyílt meg tegnap délután a helyi várkastélyban. Az őskori emberábrázolásokat fevonultató tárlat a Szászorszépek nevet kapta.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A kiállításra - házigazdaként - dr. Vándor László Zala megyei múzeumigazgató várta az érdeklődőket. A három megye vezetőit követően pedig prof. dr. Svend Hansen, a berlini Deutsches Archologisches Institut Eurasien-Abteilung igazgatója és prof. dr. Kalicz Nándor, a MTA Régészeti Intézete nyugalmazott régész munkatársa méltatta a tárlatot. Megnyitójában elmondta: az ezredforduló éveiben az autópálya-építések és nagy beruházások drámai változásokat hoztak az egész magyar régészetben, különösen a nyugati régióban, hiszen itt ezáltal nagy kiterjedésű újkőkori és rézkori települések váltak ismertté. Rendkívül gazdag leletanyaggal, köztük művészileg is értékelt kicsiny ember- és állatábrázolásokkal, plasztikákkal. A kis anyagszobrok között túlnyomó többségben vannak a női alakok, megformálásuknak módjának is tanui lehetünk. A kis szobrocskák az egykori közösségek sokféle szimbolikus tevékenységének, rítusainak eszközei, egyedi darabjai. Ugyanakkor az idolok a mai kor számára nem csak rituális eszközök, szimbólumok, hanem művészeti alkotások is, amelyekben a régi korok emberének eltérő színezetű művészeti értékei nyilvánulnak meg - hangzott el a tárlatnyitón. A megnyitó után pedig a nem mindennapi kiállítást rendező és a három nyelvű, közel háromszáz oldalas, színvonalas katalógust szerkesztő Ilon Gábor régész, a Savaria múzeum igazgatóhelyettese mondott pohárköszöntőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!