Hírek

2008.01.19. 03:28

A rák megelőzésére helyezik a hangsúlyt

Megyei körkép (bb) - Állítsuk meg a méhnyakrákot Európában! - így hangzik a Második Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét szlogenje, amely jövő héten a szűrővizsgálatok fontosságára irányítja a figyelmet.

Bajdó Bettina

Európában minden évben 50 ezer nő betegszik meg méhnyakrákban, és 25 ezren vesztik életüket. Magyarországon évente 1100-1200 új beteget regisztrálnak, s 2005-ben 416-an haltak meg a betegségben. A halálozás hazánkban 3,5-ször nagyobb, mint az unió országaiban. A Nyugat-dunántúli régióban ez az arány kedvezőbb, itt csak háromszoros a halálozás. A legtöbben Mosonmagyaróváron, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és a győri kistérségben haltak meg az elmúlt két évben. A halandóság a 45-46 éveseknél a legkedvezőtlenebb, míg a 65 év feletti korosztályban a halálozás jelentős csökkenése figyelhető meg. Pedig a betegség gyógyítható, de csak akkor, ha időben felfedezik a daganatot.

A becslések szerint a nőknek csak 20-30 százaléka jár rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, hangzott el a sajtótájékoztatón, egy részük azonban sosem megy el. A Liliom program éppen a vizsgálatot elutasító nőket célozta meg. A program ideje alatt a megjelenési arány 4,2 százalékról 8,6-ra emelkedett, a régióban a legjobb eredményt Zala megye érte el. A harmadik program február közepén ér véget. Az ÁNTSZ szakemberei plakátokkal, szórólapokkal és nyereményjátékokkal próbálják még egy hónapig rávenni a nőket arra, hogy vegyenek részt az ingyenes szűréseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!