Hírek

2008.01.03. 03:29

Együtt dolgoznak

Szombathely - Vas megye két városában tegnap összesen több mint ötszáz volt határőr tett esküt, miután január elsejétől immáron hivatalosan is a rendőrség állományába tartoznak.

Angyal László

Odabent láthattuk, hogy a határőrök kezükben számítógépekkel, monitorral, nyomtatóval sétálnak a folyosón: zajlik az integráció gyakorlati megvalósulása. A munka ünnepélyes eskütétellel kezdődött: Szombathelyen, illetve Körmenden a csapatzászló előtt tettek esküt az immáron a rendőrség kötelékébe tartozó egykori határőrök.

A tájékoztatón elhangzott: a két szervezet integrációja megtörtént, a következő hónapokban a finomhangolásra kerül sor. Ez annyit jelent, hogy a több mint ötszáz volt határőr nagy többsége (néhányan már fakultatív alapon elvégezték a tanfolyamot) három hónapos oktatási programban vesz részt. Az egy hét tanulás, egy hét gyakorlat metódus szerinti tanfolyam a zökkenőmentes átállást szolgálja.

A cél az, hogy az állampolgárok ne vegyenek semmit észre, ezért kezdetben a járőrök között mindig lesz a volt határőr mellett rendőr is.

Kiderült az is, hogy alaposan átalakul a rendőrség szervezete. Dr. Takács Tibor volt közbiztonsági igazgató ezután rendészeti igazgatóként dolgozik tovább, ez a szervezet kiköltözik a megyei főkapitányságról a Söptei úti objektumba. Ugyancsak idekerül a gazdasági igazgatóság is. Erhardt Lászlóhoz ezután három megye rendőrsége tartozik, mivel január elsejétől megalakult az ORFK Gazdasági Főigazgatóság Nyugat-dunántúli Gazdasági Ellátó Igazgatósága, melynek vezetője a vasi gazdasági igazgató.

Az elmúlt másfél évtizedben néhány kivételtől eltekintve (pénzügyőrség, munkaügyi központ) a regionális szervezetek székhelye Győr lett, ezért kíváncsiak voltunk arra, mi a regionalizációs siker titka. A vasi rendőri vezetők szerint a döntést megelőzte egy külső szakértő cég szakmai tanulmánya, amelyben a földrajzi okok miatt a régió centrumában található Szombathelyt javasolták az új szervezet regionális központjának. A végső döntés azonban politikai volt, hiszen az az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban született , hallottuk.

A további lépésekről is beszámoltak a rendőri vezetők. Néhány volt vasi határőrobjektum árverezése régebben elkezdődött, de még nem tudni, mi lesz az összes ingatlan sorsa. Az ezerkétszáz fős állomány elhelyezése nem egyszerű, de nyárra kialakul a végleges rend. Néhány határőrobjektum árverezése elkezdődött, de nem tudni, mi lesz a többivel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!