Hírek

2008.01.16. 03:26

Gondok a menzán

Megyei körkép - A Nyugat-Dunántúli Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szombathelyi kirendeltségének szakemberei a főzőkonyhákon ellenőriztek. Hiányosságok akadtak bőven.

Bajdó Bettina

- Szakvállalat által működtetett, önkormányzati és saját kezelésű - alapítványi, egyházi - konyhákat vizsgáltunk meg - folytatta az igazgató. - A 19 önkormányzatiból 9-nél, a 15 saját üzemeltetésűből 6-nál, a 21 szakcégek által működtetettből 5-nél, a 8 vállakozói konyhából 3-nál találtunk valamilyen hibát.

Az igazgató a kifogások ismeretése során elmondta: két konyhán nem tudták igazolni az áruk eredetét, s találkoztak olyan esettel, amikor egy árubeszállító őstermelő valótlan adatokat állított az általa hozott tojásról. A termelőről később kiderült, hogy saját tyúkjai nincsenek, így azt sem lehetett tudni, hogy honnan származnak a tojások, melyek magukban hordozhatják az ételmérgezés és a szalmonella betegségét is.

- A raktározási körülményeket ellenőrizve hét konyhán volt kifogásunk szakosítatlan árutárolás miatt - közölte Hódy Péter. - Találkoztunk olyan esettel is egy főzőkonyhán, hogy a maradék virslit megpróbálták úgy megmenteni, hogy betették a fagyasztóba. Hét alkalommal lejárt minőségű termékek forgalmazásával szembesültünk.

A szakemberek a szállítási körülményeket is vizsgálták: kilenc helyen nem találták megfelelőnek a technikát, ugyanis nem állt rendelkezésre zárható, dézsmabiztos eszköz.

- Hogy konkért példákat is említsek - fűzte hozzá az igazgató -, egy szombathelyi bt. által működtetett főzőkonyhán azt tapasztaltuk, hogy az előírt mínusz 18 fokot nem érte el a fagyasztó hőmérséklete. - A legmegdöbbentőbb esettel egy körmendi konyhán találkoztunk: a fagyasztóban a baromfihús mellett nejlonzacskóban egy megbontott, másfél kilós olajoshalat találtunk. Egy vidéki önkormányzati konyhán pedig az elszámolt 4,2 kilogramm húsból csak 2,8 kilót adagoltak ki a gyerekeknek, a különbözetet a hűtőben tárolták. Olyan helyen is jártunk, ahol a bölcsődések, az általános iskolások és a szakmunkásképzősök ugyanazt a menüt kapták. Aznap például rántott hal volt az ebéd, ami a kicsikre még veszélyes is lehet.

A beszámolóból kiderült, akadt olyan vidéki főzőkonyha, ahol nem tudták megmondani, mennyi az étkezési norma, ebben az esetben a fogyasztóvédők az élelmezésvezető szakmai hozzáértését is megkérdőjelezték.

A fogyasztóvédők bírságot is szabtak ki a főzőkonyhákban: öt esetben 290 ezer forint értékben, 13 esetben szabálysértési határozatot hoztak, ez 225 ezer forintjukba került az üzemeltetőknek, nyolcban pedig minőségvédelmi bírságot szabtak ki 400 ezer forint értékben. Azokon a konyhákon, ahol jogszabálysértést tapasztaltak a felügyelőség munkatársai, számíthatnak utólagos kontrollra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!