Hírek

2008.01.16. 03:28

Itt a tavasz hírnöke, de hol van a tavasz?

Megyei körkép (van) - Már több kertben, udvarban és erdőszélen megjelent a tavasz első hírnöke a hóvirág, amely néhány éve védett növény, ezért nem szabad leszedni és árusítani sem.

Varga Nóra

A kereskedelmi célból történő gyűjtés azonban komoly veszélyt jelentett az erdeinkben sokfelé megtalálható kedves virágra, ezért néhány éve védetté nyilvánították. Büntetik azokat, akik leszedik és árusítják. Korábban nőnapon ás Valentin-napon szinte fillérekért árulták a hóvirágot az utcai árusok, ma már csak a kertünkben gyönyörködhetünk benne.

A hóvirág hazánk közkedvelt és jól ismert növénye. A leggyakrabban még a hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik.

Magyarországon jellemző termőhelyei a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők. Mivel a hóvirág nedvességigényes, ezért a természetes vízfolyások környékén jelenik meg leginkább.

Vas megyében is tömegesen megtalálható, a Rába folyó, a Pinka, az Ablánc, a Csörnöc és a Herpenyő patakok környékén rengeteget lehet találni belőlük. A hetekig tartó kemény fagyok után néhány napja enyhült az idő, így a természetet járva a déli fekvésű, melegebb helyeken már találkozhatunk hóvirággal. Sokak szerint e növény a tél elmúltával az első csoda és gyönyör.

A hóvirághoz szimbólumok és mítoszok is fűződnek. A keresztény kultúrában Máriát szokták hóvirággal ábrázolni. A tavasz első hírnöke a remény és az elégtétel szimbóluma, mert állítólag ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt. A tavasz legelső virága. Hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!