Hírek

2008.01.23. 03:29

Itt valami bűzlik

Szombathely, Sárvár - Olvasónk jelezte, hogy hajléktalanok költöztek a Savaria Múzeum parkjában lévő, évekkel ezelőtt lezárt nyilvános WC-be. A hasonló épületek tipikus sorsa ez: a megyeszékhely objektumai közül már csak három működik - egy időszakosan.

Rába Adrienn

- Két közösségi illemhely működik pillanatnyilag, és még egy időszakosan - tudtuk meg Gerencsér Zsolttól, a köz-toaletteket üzemeltető Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. diszpécser-művezetőjétől. - A Fő téri a legjobban kihasznált, de forgalmas a Szűrcsapó utcai üzletház területén működő is. Nyári időszakban, illetve nagyrendezvények esetén a Csónakázótó melletti nyilvános WC-t szintén megnyitjuk.

2007-ben a város összesen 17 millió 255 ezer forintot költött a három helyiség fenntartására. Ez a pénz tisztítószerekre, a felügyelő személyzet munkabérére és a vízfogyasztásra ment el. Az összeg nagy részét természetesen a leginkább látogatott, legszínvonalasabb (érzékelős öblítésű piszoárok, kézszárító, folyamatosan jelen lévő takarító személyzet) és leghosszabban nyitva tartó (hétfőtől vasárnapig, reggel héttől este nyolcig) Fő téri illemhely emészti fel.

- Ez egy valóban minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújtó helyiség, ami ráadásul térítésmentes - mondja Lakézi Gábor, az önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője. - Külső burkolata a Fő térrel együtt újult meg, s azzal egy időben új nyílászárókat is kapott. Több átalakításra eleve modern berendezése miatt nem volt szükség. A pillanatnyilag kihasználatlanul álló többi objektum hasznosításáról nincsenek konkrét tervek. Mindenekelőtt a költségvetési alapokat kell megteremteni újraindításukhoz, erről azonban egyelőre tárgyalások sem folynak.

Sárváron egyetlen köztéri illemhely van: a Nádasdy-vár parkjában. Ez nyári időszakban, turistaszezonban működik még, ám a szolgáltatás minősége sok tekintetben kifogásolható. A kisváros ez évi költségvetési tervezetében mindenesetre már szerepel a nyilvános WC felújítása.

- Az előzetes kalkulációk szerint körülbelül 6-7 millió forintba kerülne az átépítése - tájékoztat Kondora István alpolgármester. - Ennyiből valóban modernné, igényessé és barbárbiztossá válna. Hogy automatizált lesz-e, vagy kiadjuk üzemeltetésre, arról még nincs döntés. Azon leszünk, hogy a szezon kezdetére megújuljon a helyiség.Kevés köztéri illemhely üzemel. A lezártakat gyakran feltörik a hajléktalanok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!