Hírek

2008.05.02. 10:49

Táncba fogtak...

Szombathely - Táncba fogtak, abbahagyták, mert az eső közbeszólt tegnap délután a Fő téri tánc világnapi ünnepen. A szerda esti gála a moziban, a tegnap esti végül a sportházban volt.

Merklin Tímea

A költészet, a festészet és a tánc együtt maga a természet  idézte Jean George Noverre-t, a  francia balett óriását  Csönge Márta,  a városi kulturális bizottság tagja ünnepi köszöntőjében a Tánc Világnap Gáláján szerda este az AgoraSavaria moziban. A tánc világnapja 1983 óta Noverre születésnapja, április 29., mert a francia táncmestert a balett Shakespeare-jének tartják.  Szombathelyen hatodik éve vannak ez alkalomból rendezvények, bár  sokkal régebbiek a táncos hagyományaink, hiszen már az első televíziós közvetítések a táncról tették ismertté a várost.

Több mint harminc tánc- csoport működik Szombathelyen.  Ők mutatkoznak be ilyenkor a nagyközönségnek; ahogy mindig,  az idei két nap alatt is közel ezer táncos készült arra, hogy színpadra lépjen. Róluk  az egyes csoportok bemutatásával és elérhetőségeivel  készül hatodik éve a Táncregiszter, amelyet eljuttatnak a megye  iskoláihoz, sőt országos terjesztését is tervezik. A 2008-as Táncregisztert Rimányiné Kiss Anikó  ajánlotta azzal, hogy mindenki találjon benne mestert, aki táncolni akar! 

A  moziban rendezett táncgálán filmet vetítettek a közelmúltban elhunyt dr. Pesovár Ernő  Kossuth-díjas tánctörténészről, akinek Vas megye táncmozgalmának meg- teremtésében elévülhetetlen érdemei vannak; szombathelyi  kötődése meghatározó volt a néptáncosok, különösen az Ungaresca életében.  A film után Pesovár Ernő közvetlen tanítványa, Horváth János Gedi Varázsmező című  koreográfiáját mutatta be az Ungaresca Táncegyüttes. Ezután  olyan táncprodukciókat mutattak be a fellépők, amelyekhez rendhagyó módon háttérvetítés társult: képekkel erősítve fel a zenetánc együttes hatását. Ez volt az idei tánc világnap újítása. (Kísérőprogramként másnap a Streetdance-Step Up 2 című filmet vetítették ugyanitt.) Ez a műsor egy nívós válogatás volt, míg a tegnap esti  melyet végül nem a Fő téren, hanem a sportházban rendeztek     egy valamennyi  műfajt felvonultató táncforgatag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!