Hírek

2008.06.20. 02:27

Elfeküdt a glóbusz

Répcelak (wk) - Negyvenegy éven át volt a Répce-parti település látképének része a nagy nyalóka - a hidroglóbusz. Szerdán délután bontották le végleg, pedig már hosszú ideje nincs rá szükség.

Kovács László

A hatalmas szerkezet hosszú évtizedeken keresztül gondoskodott a település vízellátásának biztonságáról, és egyfajta irányjelzővé is vált. Az általános iskolai földrajzteremben sokszor elhangzott szlogen lett: Arccal a glóbusz felé van észak .

Nyolc éve már nem használja a vízmű a vasmonstrumot; a Répce-parti kisvárosban ezt a funkciót már egy újabb technológia végzi: frekvenciaváltós szi-vattyúkat használnak - tudtuk meg Szabó Józseftől, a répcelaki művezetőség vezetőjétől.

A glóbusz döntését végző cég - mellesleg annak a vállalatnak az utódcége, amely annak idején felállította a szerkezetet - ügyvezetője, Csizmadia Pál elmondta: tegnap már a második víztornyot döntötték le, délelőtt Górban jártak, de az ottani tornyot renoválás után visszaállítják funkciójába.

Magát a munkát két óriási daruval végezték: az egyik a tetején megemelte a tornyot, a másik pedig az ellenkező irányba elhúzta az alsó felét. Így a hatalmas, huszonkilenc méter magas szerkezet szép egyenletesen, simán elfeküdt a földön - az egész művelet legföljebb tíz percig tartott.

A víztornyot majd feldarabolják és a vastelepre viszik. A terület, melyen állt, jelenleg még a Vasivíz Zrt. tulajdona, de már folyamatban van a megállapodás, miszerint eladják a városi önkormányzatnak. Ezért a rendezési terv legutóbbi módosításakor a telket üzemiről lakóterületté minősítették át, hogy később bármit építhessenek rajta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!