Hírek

2008.06.13. 02:28

Ne itt legyen az égető

Budapest, Szentgotthárd (szp) - Mint arról már hírt adtunk, Bugán József, környezetvédelemért felelős alpolgármester a foci Eb megkezdése előtt sajtótájékoztatón tiltakozott a hulladékégető ellen fővárosunk osztrák nagykövetsége előtt.

Szenkovits Péter

Az elmúlt időszakban négy alkalommal is volt erre példa:

Sólyom László köztársasági elnök úr 2007 májusában szentgotthárdi látogatásakor kifogásolta a tervezett hulladékégető helyszínét. Ez nem gól! - mondták az osztrákok.

A Magyar Országgyűlés is más helyszínt javasolt tavalyi határozatában, amely a Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának megóvásáról és javításáról szól. Ez sem gól! - hallottuk a Lajtán túlról.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakvéleményében nem fogadta el a tervezett heiligenkreuzi hulladékégető hatástanulmányát, és szintén más, Szentgotthárdtól távolabbi helyszínt ajánlott a beruházás számára. Ez megint csak nem gól! - jelezték. 2008. április 6-án véleménynyilvánító népszavazáson Szentgotthárd lakossága egyértelműen elutasította a hulladékégető határ közeli telepítését. Nem tudják értelmezni a magyar népszavazást, mondták az osztrákok - természetesen ez sem gól!

A képletes osztrák-magyar meccs játékvezetőinek - a hulladékégető engedélyezési hatóságának - pártatlansága feltételezésünk szerint megkérdőjelezhető, mivel a beruházó burgenlandi gazdasági társaság tulajdonosi szerkezetében - az interneten található adatok szerint - meghatározó arányban megjelennek ugyanennek a tarto- mánynak a települési önkormányzatai, valamint a tartomány vezetői korábban már támogatásukról biztosították az elképzelést.

Mit tehet még a magyar csapat, hogy az egyenlő pályák-egyenlő esélyek elv érvényesülhessen? Kérjük a Magyar Köztársaság Kormá- nyát, hogy erőteljesen - még a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető jogerős építési és üzemelési engedélyének kiadása előtt - érvényesítse a magyar térség érdekeit, és ezt követően adjon Szentgotthárd és térsége számára megnyugtató választ a beruházással kapcsolatban.

Kérjük az Osztrák Köztársaság Kormányát, hogy mérlegelje, mi fontosabb a számára a következő időszakban: egy tartományi gazdasági társaságának az érdeke, vagy pedig Magyarország szimpátiája és együttműködése. Legyenek-e a jövőben magyar vendékek az osztrák fürdőkben és a sípályákon, legyenek-e magyar bevásárlók az osztrák üzletekben? El kell dönteni.

Kérjük a Szlovén Köztársaság Kormányát, hogy - az EU soros elnökeként is - vesse latba tekintélyét a tekintetben, hogy Ausztria Szentgotthárdtól távolabb valósítsa meg a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetőt.

Öröm számunkra, hogy a parlament a múlt héten megválasztotta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát. Ezúton is kérem dr. Fülöp Sándor urat, hogy támogassa munkánkat. Bemutatom Tóth Jankót, aki a SZOI Vörösmarty Gimnázium tanulója. Társait, az egészséges és a tiszta környezetet óvó szentgotthárdi fiatalokat képviseli. Színészetet kíván tanulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!