Hírek

2008.06.06. 02:27

Népi hagyományok elkötelezett ápolói

Répcelak (VN) - Különleges hangulattal töltik meg a település központját azok a népzenei csoportok, népi kézművesek, akik a Laki Kalinkó elnevezésű szabadtéri fesztiválra érkeznek az idén, immár nyolcadik alkalommal.

Vas Népe

A Laki Kalinkó programja a középső napot, szombatot tölti ki. E napon a fő hangsúly a magyar népi hagyományok ápolásán van, némileg múlt-idéző jelleggel, ám mindenképpen jövőbe tekintő céllal. A bemutatkozó kézművesek, a magyar népzenét játszó zenekarok, a táncosok egy-egy szeletét idézik fel annak a magyar örökségnek, melyet születésünkkor kaptunk, és amely örökség lassacskán feledésbe merül. A megőrzésére adhatnak vonzó példát a többi fiatalnak a művészeti iskolákban tanuló, népviseletbe öltözött, copfos hajú leányok, feszes tartású fiúk táncai és dalai.

A program szerint holnap délelőtt tíz órától gyermektáncosok mutatkoznak be: a helybelieken kívül érkeznek lurkók Szilből, Szanyból, Balatonszárszóról és Sopronból is. Délután egy órakor látványos felvonulás kezdődik: az eseményen részt vevő csoportok - Balatonszárszóról, Gencsapátiból, Hegyfaluból, Lentiből, Mosonmagyaróvárról, Nickről, Sopronból, Szentpéterfáról - saját népviseletükbe öltözve szekereken, vidám énekszó és muzsika kíséretében vonulnak végig a városka utcáin. A menet a katolikus templomtól indul, és az Úttörő, Ady, Jókai utcákon haladva érkezik az evangélikus templom elé. Ott a társulatok ízelítőt adnak repertoárjukból. A díszes menettánc végállomása a művelődési ház mellett felállított hatalmas rendezvénysátor színpada. Az együttesek változatos műsorát kiegészítve több mint húsz település jelképeinek felvonultatása és bemutatása is a programban szerepel. Lesz még vásári komédia, táncház, éjszakába nyúló Boglya-bál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!