Hírek

2008.06.11. 02:29

Új akkreditációk őszre

Szombathely - Ahogy tavaly sem volt, sok oktatónak idén sem lesz szabad a nyár, mert új programokat írnak az ősszel beadandó új akkreditációs kérelmekhez. A mesterképzés jelenlegi lehetőségeiről az elnök beszélt.

Merklin Tímea

- Mi történt, amikor a SEK akkreditációs kérelmeit visszaadták, mi volt az oka?

- Az történt, hogy formai okok miatt néhány nem felelt meg az elvárásoknak. Nagyon fontos, hogy a beadott anyagok minden szempontból precízek legyenek, megfeleljenek a KKK-nak, a képzés kimeneteli követelményeinek, például a kreditrendszernek. Ilyenkor visszaadják, mód van az átdolgozásra, az újbóli beadásra. Mi ezt meg is tettük, sőt őszre újabb akkreditációs kérelmeket dolgozunk ki. Sok oktatónak nem lesz szabadság a nyár, mert ezen dolgozik.

- Milyen mesterképzéseket sikerült eddig akkreditáltatni?

- Akkreditáltattuk a pedagógiai programot, a tanárképzést mesterszakon. Ez nagyon fontos, mert ennek alapján lehet beadni a tanári mesterszak kérelmeket. Eddig megvan a technikatanár mesterszak, a szlovén nyelvtanár, a szlovén nemzetiségi nyelvtanár, a horváttanár, horvát nemzetiségi tanár, orosztanár, a pedagógiatanár. Ezek a képzések nem csak a tanárképzések miatt fontosak, hiszen a nyelvtudás, a szomszéd országok kultúrájának ismerete a gazdasági kapcsolatok építésében is fontos szerepet kap. A diszciplináris szakok közül megkaptuk a szlavisztikát. Bent van a MAB-nál elbíráláson a természettudományos szakok közül a biológiatanár, a földrajztanár, az informatikus tanár. A bölcsész szakok közül a magyartanár, az olasztanár és a történelemtanár. A művészetekből a képi ábrázolás, ugyanerről a karról a testnevelő edző, a rekreáció- egészségfejlesztés, és a társadalomtudományokból a nemzetközi tanulmányok. A következő lépés a diszciplináris szakok létesítése lesz. Minden karon tervezünk egy-két ilyen szakot, mert ezekre lehet majd doktori iskolát építeni.

- Az idei felvételi jelentkezéseknél is látszik, hogy vannak népszerűbb szakok, de a hallgatói létszámba a minisztérium bele tud szólni, ha akar, hiszen ott húzzák meg most a felvételi ponthatárt. Veszélybe kerülhetnek emiatt szakok?

- Hogy az intézmény létszáma úgy alakuljon, ahogy mi szeretnénk, ott kell akkreditációkat szerezni, ahol az alapképzésben is sokan vannak.

- A szlavisztika például sok embert vonz?

- Nemcsak a hallgatókkal kell számolni, hanem azokkal a főiskolát végzett gyakorló tanárokkal, akiknek modernizálni kell a diplomájukat.

- Vannak ekvivalenciák (megfeleltethetőségek) a régi diplomák egyes tantárgyai és a maiak között?

- Ezeket szakonként kreditbizottságok vizsgálják. Ugyanez a helyzet, ha valaki másik intézményből jön át néhány ott elvégzett év után, vagy külföldről jön haza. Erre találták ki a bolognai rendszert. Már a Nyugat-magyarországi Egyetemen belül is van mozgás, tízes nagyságrendű, bár még csak fél éve létezünk. Az oktatóknál is van átjárás, például van, aki tőlünk Sopronban habilitált, habilitál.

- Veszélyben vannak-e a sokak által luxusnak tartott bölcsész szakok? Előfordulhat, hogy valamit nem szüntetnek meg, de felülről vezérelt létszám miatt mégis megszűnik...

- A bölcsész szakokhoz ragaszkodunk, a kultúraközvetítést nem lehet feladni. Akkor se, ha nem gazdaságos. Most is van olyan évfolyam, ahol nincs hallgató, de a következő évben majd jönnek. Minden oktatónknak szent kötelessége, hogy az intézménynek jó propagandistája legyen, és nyerjen meg hallgatókat, akár személyes beszélgetéssel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!