Hírek

2008.06.28. 02:29

Veszélyben az ellátottak?

Szombathely, Budapest - Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása veszélybe sodorta a betegellátást - állítják a szakemberek. A helyiek szerint is aggályos a bezárás.

Bajdó Bettina

Az OPNI informatikai osztályának megszűnésével a pszichiátriai ellátásra vonatkozó adatok gyűjtése és feldolgozása is abbamaradt, így tervezhetetlenné válik a betegellátás - áll a jelentésben. Továbbá megszűnt egy gyógyítási centrum is, amelyben olyan osztályok, részlegek működtek, amelyekhez fogható az országban máshol nem, vagy csak nagyon kevés működik.

A fővárosi intézet bezárása megyénkre is kihat. Dr. Szabó Mihály, a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa elmondta, hogy évente egy-két beteget küldtek Szombathelyről az intézetbe, főként neurológiai gondokkal, s jelentős laboratóriumi vizsgálatokat is készíttettek ott.

- Az OPNI volt a szakma szentélye - folytatta a főorvos -, egy központi helyen volt jelen a pszichiátria, neurológia minden egyes területe. Oda jártunk továbbképzésre, szakvizsgákra, volt egy előadóterem, ahol világhírű szakemberek előadásait hallgathattuk, s egy olyan kórlapraktárral is rendelkezett az intézmény, ahol 120 évre visszamenőleg tárolták a betegek adatait. A korszerű laboratórium felbecsülhetetlen értékű műszerekkel volt felszerelve, s olyan vizsgálatokat is végeztek ott, melyeket másutt az országban nem tudnak. Hogy ezentúl hol tudjuk elvégeztetni ezeket, arról egyelőre nincs információnk. Például ha Szombathelyen agyvizet veszünk le egy betegtől, azt itt nem tudjuk megvizsgálni, a mintát el kell postázni Szegedre vagy Pécsre, s meg kell várni, míg ott sorra kerül a laboratóriumban.

A főorvos hozzátette: nem lehetünk büszkék arra, hogy idáig jutott az ellátás. A pszichiátriai osztályon például pár évvel ezelőtt még 90 aktív betegágy volt, ma ebből 30 maradt meg, a többi rehabilitációs ágyként működik. Többször előfordul, hogy a teljesítményvolumen-korlátot túllépve látnak el beteget a pszichiátrián, ezt azonban a minisztérium már nem finanszírozza a kórháznak. Az osztályról azonban betegeket nem küldhetnek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!