2008.07.14. 02:28
A reformtáplálkozás sokba kerül, de megéri
Szombathely (za) - Egyre népszerűbbek a biotermékek a vásárlók körében, bár sokan nem értik, hogy miért kell értük többet fizetni, mint a hagyományos módon előállított élelmiszerekért.
Fehér Éva, az egyik szombathelyi biobolt vezetője elmondta, tapasztalatai szerint is egyre nagyobb az érdeklődés a bioélelmiszerek iránt. A sajtóból, a tévéből, a rádióból jutnak a termékekkel kapcsolatos információkhoz a vásárlók, de ez nem teszi feleslegessé az üzletben történő tanácsadást, tájékoztatást. Már vannak törzsvásárlói, akik rendszeresen itt szerzik be az élelmiszereket. Ők azok, akik hosszú távon odafigyelnek az egészségükre, és szeretnék megelőzni a betegségek kialakulását, de járnak ide betegek is, akik diétára szorulnak. Aki át akar térni a reformtáplálkozásra, tudnia kell, hogy komoly szemléletváltással is jár táplálkozási szokásainak megváltoztatása. Sokan azt gondolják, túl drágák a biotermékek, de az alapanyagok, amelyekből otthon finom, egészséges és változatos köretek, pástétomok, sütemények készíthető, nem kerülnek sokkal többe, mint a hagyományosak. Az alapanyagokon kívül népszerűek a péksütemények, szörpök és a gyógyteák is. A tévhittel ellentétben a biozöldségek nem rosszabb ízűek, és megjelenésükben sem kevésbé vonzóak, mint a szupermarketekben kapható lédús társaik - ellenkezőleg: magasabb a vitamintartalmuk, zamatosabbak.
Az lenne az ideális, ha mindenki hozzájutna a minőségi táplálékhoz - folytatja Fehér Éva - , az állam azonban nem a szükséges mértékben támogatja a biogazdálkodást, a termelés során az emberi odafigyelést, gondoskodást pedig meg kell fizetni. A bionövények ráadásul lassabban növekednek, mert nem gyorsítják fejlődésüket vegyszerekkel, csak szerves trágya és természetes ásványi anyagok használhatók termesztésük során. A gazdák vetésforgót használnak, és növénytársításokat hoznak létre, ami némileg hatékonyabbá teszi a termelést.
Zsebeházy Márta természetgyógyászt sokan keresik fel emésztési problémákkal vagy allergiás tünetekkel. A természetgyógyász szerint minden betegség abból ered, hogy rossz minőségű táplálékokat veszünk magunkhoz, sokszor olyat, amire nem is lenne szüksége a szervezetünknek. Jó néhány általunk fogyasztott növény nem őshonos hazánkban, emésztőrendszerünk ezért nem szokott hozzá a feldolgozásukhoz, így nem képes megfelelően felhasználni a bennük lévő értékes összetevőket. További probléma, hogy a sertést, baromfit olyan takarmányokkal táplálják, amelyekben sok a vegyszer és a hormon. Ezek az emberi szervezetbe jutva felhalmozódnak és betegségek okozói lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy csak zöldség, gyümölcs lehet bio, de Zsebeházy Márta kiemelte, hogy a mangalica húsa is lehet bio, ha ezzel acéllal tenyésztik: kiengedik a szabadba, nem társaival összepréselődve él. Drágább a biohús, viszont tömörebb és tápanyagban gazdagabb, elég feleannyi mennyiséget fogyasztanunk belőle, mint a nem bioállat húsából.
Az lenne az ideális, ha mindenki hozzájutna a minőségi táplálékhoz - folytatja Fehér Éva - , az állam azonban nem a szükséges mértékben támogatja a biogazdálkodást, a termelés során az emberi odafigyelést, gondoskodást pedig meg kell fizetni. A bionövények ráadásul lassabban növekednek, mert nem gyorsítják fejlődésüket vegyszerekkel, csak szerves trágya és természetes ásványi anyagok használhatók termesztésük során. A gazdák vetésforgót használnak, és növénytársításokat hoznak létre, ami némileg hatékonyabbá teszi a termelést.
Zsebeházy Márta természetgyógyászt sokan keresik fel emésztési problémákkal vagy allergiás tünetekkel. A természetgyógyász szerint minden betegség abból ered, hogy rossz minőségű táplálékokat veszünk magunkhoz, sokszor olyat, amire nem is lenne szüksége a szervezetünknek. Jó néhány általunk fogyasztott növény nem őshonos hazánkban, emésztőrendszerünk ezért nem szokott hozzá a feldolgozásukhoz, így nem képes megfelelően felhasználni a bennük lévő értékes összetevőket. További probléma, hogy a sertést, baromfit olyan takarmányokkal táplálják, amelyekben sok a vegyszer és a hormon. Ezek az emberi szervezetbe jutva felhalmozódnak és betegségek okozói lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy csak zöldség, gyümölcs lehet bio, de Zsebeházy Márta kiemelte, hogy a mangalica húsa is lehet bio, ha ezzel acéllal tenyésztik: kiengedik a szabadba, nem társaival összepréselődve él. Drágább a biohús, viszont tömörebb és tápanyagban gazdagabb, elég feleannyi mennyiséget fogyasztanunk belőle, mint a nem bioállat húsából.
Az lenne az ideális, ha mindenki hozzájutna a minőségi táplálékhoz - folytatja Fehér Éva - , az állam azonban nem a szükséges mértékben támogatja a biogazdálkodást, a termelés során az emberi odafigyelést, gondoskodást pedig meg kell fizetni. A bionövények ráadásul lassabban növekednek, mert nem gyorsítják fejlődésüket vegyszerekkel, csak szerves trágya és természetes ásványi anyagok használhatók termesztésük során. A gazdák vetésforgót használnak, és növénytársításokat hoznak létre, ami némileg hatékonyabbá teszi a termelést.
Zsebeházy Márta természetgyógyászt sokan keresik fel emésztési problémákkal vagy allergiás tünetekkel. A természetgyógyász szerint minden betegség abból ered, hogy rossz minőségű táplálékokat veszünk magunkhoz, sokszor olyat, amire nem is lenne szüksége a szervezetünknek. Jó néhány általunk fogyasztott növény nem őshonos hazánkban, emésztőrendszerünk ezért nem szokott hozzá a feldolgozásukhoz, így nem képes megfelelően felhasználni a bennük lévő értékes összetevőket. További probléma, hogy a sertést, baromfit olyan takarmányokkal táplálják, amelyekben sok a vegyszer és a hormon. Ezek az emberi szervezetbe jutva felhalmozódnak és betegségek okozói lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy csak zöldség, gyümölcs lehet bio, de Zsebeházy Márta kiemelte, hogy a mangalica húsa is lehet bio, ha ezzel acéllal tenyésztik: kiengedik a szabadba, nem társaival összepréselődve él. Drágább a biohús, viszont tömörebb és tápanyagban gazdagabb, elég feleannyi mennyiséget fogyasztanunk belőle, mint a nem bioállat húsából.
Zsebeházy Márta természetgyógyászt sokan keresik fel emésztési problémákkal vagy allergiás tünetekkel. A természetgyógyász szerint minden betegség abból ered, hogy rossz minőségű táplálékokat veszünk magunkhoz, sokszor olyat, amire nem is lenne szüksége a szervezetünknek. Jó néhány általunk fogyasztott növény nem őshonos hazánkban, emésztőrendszerünk ezért nem szokott hozzá a feldolgozásukhoz, így nem képes megfelelően felhasználni a bennük lévő értékes összetevőket. További probléma, hogy a sertést, baromfit olyan takarmányokkal táplálják, amelyekben sok a vegyszer és a hormon. Ezek az emberi szervezetbe jutva felhalmozódnak és betegségek okozói lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy csak zöldség, gyümölcs lehet bio, de Zsebeházy Márta kiemelte, hogy a mangalica húsa is lehet bio, ha ezzel acéllal tenyésztik: kiengedik a szabadba, nem társaival összepréselődve él. Drágább a biohús, viszont tömörebb és tápanyagban gazdagabb, elég feleannyi mennyiséget fogyasztanunk belőle, mint a nem bioállat húsából.
Zsebeházy Márta természetgyógyászt sokan keresik fel emésztési problémákkal vagy allergiás tünetekkel. A természetgyógyász szerint minden betegség abból ered, hogy rossz minőségű táplálékokat veszünk magunkhoz, sokszor olyat, amire nem is lenne szüksége a szervezetünknek. Jó néhány általunk fogyasztott növény nem őshonos hazánkban, emésztőrendszerünk ezért nem szokott hozzá a feldolgozásukhoz, így nem képes megfelelően felhasználni a bennük lévő értékes összetevőket. További probléma, hogy a sertést, baromfit olyan takarmányokkal táplálják, amelyekben sok a vegyszer és a hormon. Ezek az emberi szervezetbe jutva felhalmozódnak és betegségek okozói lehetnek. Sokan úgy gondolják, hogy csak zöldség, gyümölcs lehet bio, de Zsebeházy Márta kiemelte, hogy a mangalica húsa is lehet bio, ha ezzel acéllal tenyésztik: kiengedik a szabadba, nem társaival összepréselődve él. Drágább a biohús, viszont tömörebb és tápanyagban gazdagabb, elég feleannyi mennyiséget fogyasztanunk belőle, mint a nem bioállat húsából.