Hírek

2008.09.12. 02:28

A költségvetésről

Körmend (kor) - Több fontos témát, köztük a költségvetés módosítását is tárgyalta a közgyűlés nemrég. A napirendről viszont lekerült a távhőszolgáltatásról szóló rendelet módosítása. Erről, és a játszótér-felújítások ütemtervéről e hónapban tárgyalnak.

Kozma Gábor

Jelentős a működési célra átvett pénzeszközök mértéke is. Normatív támogatásból az első félévben több mint 360 millió folyt be, a kötött közoktatási és szociális normatív hozzájárulás összege 2,4 millió forintot tett ki. A működési bevétel teljesítése összességében elérte az ötven százalékot. A kiadások és a személyi költségek esetében a járulékok összege önkormányzati szinten némileg meghaladta az idő-arányos összeget (631 millió, éves tervezett: 1,1 milliárd). Ennek indoka az év elején kifizetett 13. havi illetmény, amely teljesítésként szerepel az intézmények kiadásainál, ugyanakkor előirányzatként nincs benne a költségvetésben. Ezért itt szükséges lesz rendeletet módosítani. Mindezt figyelembe véve az előirányzatok várhatóan elegendő fedezetet nyújtanak, továbbra is fontos azonban a kiadások folyamatos kontrollja , fogalmazódott meg a vélemény a közgyűlésen. A közüzemi kiadások közül a fűtésre fordított kiadások haladják meg jelentősen a tervezettet. Itt a nyár folyamán elvégzett fűtéskorszerűsítési munkálatok teremthetnek az eddiginél jobb helyzetet. A képviselők foglalkoztak a felhalmozási kiadásokkal és bevételekkel, vagyis a fejlesztésekkel. Az előbbi esetében legjelentősebb a vagyonértékesítésből származó bevétel, itt a terv 303,1 millió volt éves szinten. A teljesítése csak 71,4 millióra sikeredett, vagyis jelentősen elmaradt a várttól.

A szennyvízhálózat használati díjából 19,2 milliós bevétel keletkezett, a kiadott kölcsönök visszatérüléséből pedig 4,6 millió. Az eladott önkormányzati lakásokból, illetve ezek törlesztéséből 8,7 millió forint folyt be a kasszába. A felhalmozási célú kamatbevétel meghaladta a harmincmilliót, felhalmozásra központi pénzekből 30,6 millió forint jutott az első félévben. Szennyvízelvezetési munkákra a lakosságtól és vállalkozásoktól 5,7 millió jött be, míg a lejáró értékpapír visszaváltásából 12,5 milliós bevétel keletkezett.

A fejlesztési kiadások esetében a jelentősebb beruházások, felújítások pénzügyi teljesítésére a második félévben kerül sor , hangzott el a költségvetést módosító közgyűlésen. Beruházásokra 49, 2 milliót költött a város. A többi között szennyvízcsatorna kiépítésére, épületvásárlásokra, településrendezési eszközök beszerzésére, tanulmánytervekre. Felújításokra 27,4 millió forint jutott az év első felében. Ebből újultak meg a városi utak, panelek, és az önkormányzati lakóépületek kéményei. Felhalmozásra is milliókat adott át a város, és hozzájárult a társasházak felújítási alapjához. Támogatta a Többcélú Kistérségi Társulást, hogy hatékonyabban láthassa el térségi feladatait. A Várkert karbantartási munkáira 1 milliót fordítottak, s támogatásban részesültek a történelmi egyházak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!