Hírek

2008.09.05. 02:27

Aki hivatást választ

Vasvár (vv) - Akad, aki szakmát tanul, míg más hivatást választ. Ez utóbbi csoportba tartozik Gergye Veronika is. A fiatal vasvári lány a Pécsi Tudományegyetem romoló-gia-magyar szakos hallgatója. A közelmúltban tért haza Brüsszelből, ahol ösztöndíjasként végzett munkát az Európai Parlamentben.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

- Mindig is nagyon érdekelt az európai cigányság története, kultúrája és jogi helyzete - kezdi a beszélgetést Gergye Veronika, a Pécsi Tudományegyetem másodéves romológia-magyar szakos hallgatója, aki tanulmányai mellett megpályázott egy gyakornoki lehetőséget, amelyet az Európai Néppárt parlamenti képviselője, Járóka Lívia és a Robert Schumann Alapítvány írt ki közösen. Európából hat gyakornok kapott lehetőséget arra, hogy a brüsszeli parlamentben két hónapig gyakornoki munkát vé- gezzen. A vasvári lány mellett hazánkat egy budapesti cigány származású fiatalember is képviselte a gyakornokok sorában. Veronika Járóka Lívia irodájában segédkezett, különböző megbeszéléseken vett részt, amelyek főként a cigányság és azon belül a kisebbségi nők jogi helyzetét érintette. Brüsszel mellett a strasbourgi parlamentben is kapott feladatokat. Az európai gyakornokoknak arra is volt lehetőségük, hogy a NATO székhelyén és az Európai Bizottságnál látogatást tegyenek, ahol betekintést nyertek a szervezetek munkájába.

- Hatalmas, monumentális üvegépületek, rengeteg ember, kulturális és nyelvi sokszínűség - ami közös az az európaiság, a jog s a cél - ad rövid pillanatképet Veronika Brüsszelről. S hamar kiderül, az európai cigányság helyzete bizony nem kevés kérdést vet fel a belga fővárosban. Mostanában leginkább a cigány nők helyzetére figyel a politika - mondja Veronika - hiszen ők tradícióik, hagyományaik szerint alárendelt helyzetben vannak a családokon belül. Velük szemben a legfőbb elvárás a családjuk ellátása, a gyermekeik felnevelése, kötelességeiktől jogaik messze elmaradnak, alapelv, hogy soha nem kerülhetnek a férfiak elé, sem fizikai, sem szokásjogi értelemben. Így az ő helyzetük sok odafigyelést kíván - mondja Veronika.

A gyermekek jogai legalább ilyen hangsúlyt kapnak.

- Ottjártamkor épp Olaszországban pattant ki egy botrány, amely az olasz kormánynak abból a döntéséből eredt, amely szerint Róma elrendelte, hogy vegyenek ujjlenyomatokat az illegális táborokban élő olaszországi romáktól. Sok hasonló probléma orvoslását várják Brüsszeltől, amelyekben leginkább a diszkrimináció a főszereplő - veti fel Veronika.

Legtöbb esetben rengeteg elmélet születik egy-egy kényes helyzet megoldására, orvoslására, de a gyakorlati megvalósításuk sajnos gyakran akadályba ütközik, félresiklik vagy épp kivitelezhetetlen - mondja Veronika.

A romológia rendkívül szerteágazó terület, amelynek képzésében leginkább a nyelvi területekre helyeződik a hangsúly - teszi hozzá Veronika, emellett a jog is átszövi a képzést, a kulturális hagyományok megismerése és megértése is része az oktatásnak. Egy biztos, a romaság életkörülményei, jogi helyzete segítő szándékú hozzáállást, támogatást és sok-sok reformot követelnek, emellett elszánt romológusokat, akik leginkább a gyakorlatban segítik a népcsoportot.

Veronika elárulta: felejthetetlen volt, és rengeteg ismeretet adott neki a kinn töltött idő, bár az íróasztal mögötti munka világa nem vonzza annyira, mint mondta: ő inkább a mindennapokban, gyakorlatban szeretne tenni a romák helyzetének javításáért, jogaik védelméért. Mindennek ellenére idén októberben ismét útra kel, s ezúttal a gödöllői Szent István Egyetem Roma Szakkollégiumának tagjaként feladatot vállal Brüsszelben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!