Hírek

2008.10.14. 02:28

Gyugyuka és Bubóka köszönik, jól vannak itt

<b>Kőszeg</b> - Száz madarat gondoznak a Chernel-kertben, a madármentő telepen. A szeptemberi zimankóban több legyengült fecskét is befogadtak.

Némethy Mária

- Csepregről érkezett hozzánk akkor bejelentés - emlékezik vissza Horváth Ildikó, aki 30 esztendeje kapcsolódott be Kőszegen a madarak mentésébe. - Az új iskola klímaberendezésének tetejére húzódtak fecskék. Kettő annyira legyengült, hogy a lábam elé esett. Kőszeg belvárosában, a Hősök tornya környékén is földre kerültek teljesen kimerült fecskék. Látszott rajtuk, hogy bajban vannak, de a levegőben olyan ügyesen szárnyaltak, hogy semmi esély a befogásukra. Kár is olyankor hajkurászni őket, csak kifáradnak. Kizárólag a földre került madarakat lehetett megmenteni, feltáplálni. Azóta már szabadon is engedtük őket, esélyt kaptak arra, hogy társaikhoz csatlakozzanak.

A múlt héten két énekesrigót engedett szabadon Ildikó. Másodköltésből származnak, ráadásul az egyikük lába sérült volt, amikor augusztusban behozták a madármentőbe. Azt a példányt Velemben, gyermekek találták meg. A Chernel-kertben van tücsöktenyészet, így élő rovarokat is kaphattak táplálékként. Ezek a madarak októberben vonulnak, a két kőszegi ideiglenes lakos még tudott csatlakozni a társaihoz.

- A rigók könnyen akklimatizálódnak itt - avat be Ildikó. - Ráéreznek arra, hogy az ember a segítségükre van.

Szombaton Kőszegfalva és Nemescsó között, egy szántóföldön három egerészölyvet engedett szabadon. Az egyik törött tollazattal került be annak idején a Chernel-kertbe. A vedlésük szeptember végére befejeződött, a röpdében mindhárom szépen repült már. A sérült nem volt már fiatal, de teljesen rendbe jött. A madármentő egyik örökös lakója Gyugyuka, a gyurgyalag. Győr-Moson-Sopron megyéből került ide, a jobb szárnyát lógatja. Mindennap szép énekkel hálálja meg a gondos ápolást. A legrégibb itteni lakó viszont Bubóka.

- 15 éve, 1993-ban a Fővárosi Állatkertből került hozzánk - kezdi történetét Horváth Ildikó. - Fiatal koreai uhu volt, de mivel a természetvédelem nem akarja az őshonos uhukkal a keveredését, ezért nálunk éli le az életét. Akár harminc évig is elélhet.

A Chernel-kertben jelenleg száz madárról gondoskodnak. Ötödük gólya. Köztük van három olyan fiatal gólya is, amelyek későn születtek, a vándorláshoz nem voltak erősek. Majd tavasszal, amikor rokonaik visszatérnek, elrepülhetnek a madármentőből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!