Hírek

2008.11.29. 03:28

. Az ellenzék is megszavazta

<b>Szombathely</b> (edz) - A megyei közgyűlés tegnap jelentősebb vita nélkül fogadta el a jövő évi költségvetésének koncepcióját. A testület tájékozódott a rendőrségi integrációról, a megyei kórház zrt. működéséről, valamint a levéltár tevékenységéről.

Erős D. Zoltán

Kétféle változatban terjesztette elő a Vas Megyei Önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepcióját Kovács Ferenc, a közgyűlés elnöke. Az első verzió 400-500 milliós, a második 250 millió forintos hiánnyal számol. Ez utóbbi változat, amely strukturális változásokat és további megtakarításokat irányzott elő - bizonyos feltételekkel még az ellenzék számára is elfogadható volt, így egyhangú döntés született a koncepcióról.

A megyei képviselőket dr. Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya tájékoztatta a schengeni feladatok ellátására való átállásról, a rendőrség és a határőrség integrációjáról. A főkapitány sikeresnek ítélte ezt a folyamatot, a volt határőröket sikerült megfelelően felkészíteni az új feladatok ellátására, s a rendőrök is alkalmazkodni tudtak a megváltozott feladatokhoz. A határnyitást megelőző burgenlandi félelmek nem igazolódtak be, miután a bűnügyi statisztikák kedvező változásokat mutatnak. Vas megyében az integrációt megelőzően 1650-en tevékenykedtek a két szervezetben. Az integrált rendőrség végleges létszáma 900 lesz. Most ennél 260-nal töb-ben vannak. A jövő év végéig kell a meghatározott létszámra beállni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a létszámfelettieket elbocsátanák, hiszen csaknem másfél rendőrnek készenléti egység létrehozása kínál helyben munkalehetőséget.

A Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. 2008. évi tevékenységéről dr. Lakner László elnök-vezérigazgató számolt be a közgyűlésnek. Elmondta, hogy amíg az elmúlt időszakban több kórházban jelentős pénzügyi problémák mutatkoztak, addig Szombathelyen stabilnak tekinthető a helyzet. Ebben szerepe van annak, hogy jó az intézmény portfóliója, különösen az urológia és a korábban sokat bírált onkológia tartják talpon az intézményt. Az alapvető törekvések közé tartozik a dolgozók megtartása. Az elnök-vezérigazgató nem tagadta, vannak az intézményben feszültségek, ám ezek kezeléséhez nagyban hozzájárulhat, ha a fenntartó megyei önkormányzat biztosítja ehhez a megfelelő hátteret. A kórház beszámolóját ugyancsak egyhangúlag fogadta el a megyei közgyűlés. Nem alakult ki vita a Vas Megyei Levéltár munkájának értékelésénél, az I-III. negyedév gazdálkodási helyzetéről szóló beszámolóról sem. A testület döntött arról is, hogy a vasvári idősek otthonához csatolja oszkói intézményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!