Hírek

2008.11.28. 03:27

Móra szellemében

<b>Szentgotthárd </b> - Mi más is lehetne egy valódi közkönyvtár feladata, mint a szolgálat? A Móra Ferenc Városi Könyvtár ennek szellemében működik a Rába-parti város és térsége lakóiért.

Szenkovits Péter

Móra Ferenc nevét négy esztendővel ezelőtt - félszázados jubileumán - vette fel a könyvtár. S hogy miért pont az övét? Mert az olvasók és a könyvtárosok zöme rá voksolt, s ezt méltányolta a fenntartó önkormányzat is. (Persze lehetett volna akár Pável Ágostonról, vagy Vakarcs Kálmán néhai gimnáziumi tanárról, könyvtárosról, helytörténeti kutatóról, újságíróról is elnevezni. Kuntár Lajos neve is fölmerült, de akkor ő még élő személy volt; a névadó ünnepség szónokaként volt jelen...) Móra Ferenc volt - amiként azt Molnár Piroska kifejti - a modern közkönyvtár honi megteremtője, s persze író, újságíró, s még régész is volt; ismerik, szeretik a gyerekek és a felnőttek is. Az intézmény igyekszik ápolni szellemét azzal is, hogy az ő nevével fémjelzi immár negyedik éve a vers- és prózamondó versenyét. Népszerűsítik is Móra Ferenc műveit, s igyekeznek valamennyi alkotását beszerezni.

Négy fiókkönyvtár tartozik e központi bibliotéka védőszárnyai alá: a jakabházi, a rábafüzesi, a rábatótfalui és a farkasfai. Az itt lévő gyűjtemény szolgálja további tizennégy, kistérségi település lakosságát is (valójában a teljes kistérséget) Gasztonytól Kétvölgyig.

Változó a látogatói kör, ennek megfelelően természetesen igencsak heterogén: óvodások, diákok, kismamák, idősek egyaránt járnak ide, de sok aktív munkaképes is szívesen tér be kölcsönözni könyvet, folyóiratot, videot, CD-t, DVD-t (mondhatni ez utóbbiak felé tolódik el az érdeklődés), illetve újságokat, folyóiratokat böngészni, internetezni, e-mailezni, akár önéletrajzot írni (ha szükséges, könyvtárosi segítséggel), szkennelni. Vizsgaidőszakokban főiskolások, egyetemisták keresnek, s találnak is maguknak szakirodalmat, információkat vizsgákhoz való felkészüléshez, szakdolgozat írásához. (Kérésre a kész dolgozatokat akár be is spirálozzák itt.) Visszaállították a diafilmek kölcsönzését; a szülők - elsősorban gyermekeik miatt - visszatérnek a szelídebb (dia)filmekhez... A lakosság mintegy húsz százaléka regisztrált könyvtári tag, közvetve ez a számadat majdheadle1Nincs olyan korosztály, amelynek tagjai ne jönnének ide nagyon is szívesen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!