Hírek

2009.01.16. 03:27

Az elmúlt év mérlege

<b>Szentgotthárd </b> - Tavaly új alapokra helyeztük a város oktatását, példaértékű a civil mozgalom , fogalmaz Viniczay Tibor polgármester, amikor 2008 értékelésére kérte szerkesztőségünk.

Szenkovits Péter

Példaértékűnek tartja az itteni civil mozgalmat, ha az önkormányzat nem is tudja olyan mértékben segíteni, mint szeretné. 2008-ban bebizonyosodott, hogy civil szervezetek segítségével oldhatunk meg olyan feladatokat, melyeket korábban csak jóval drágábban sikerült volna, illetve sokkal kevésbé hatékonyan. Példákat is említ: a Hársas-tó fenntartása, közterületek kaszálása, közművelődési feladatok ellátása, bölcsőde fenntartása és egyebek. Tovább erősödött a civilek és az önkormányzat kapcsolata - márciusban a Civil Fórummal közös éves cselekvési programtervet fogadtunk el, amelynek úgymond nyomvonalán működtünk együtt -, az év végére elkészült a civil szervezetek irodája a polgármesteri hivatal épületében, ahol a civil szervezeteket összefogó Civil Fórum főállású alkalmazottja intézi az ügyeket egy nyertes pályázatnak köszönhetően. Jelentős volt a civil összefogás a tervezett égető ellen; mint ismeretes, sikeres volt a népszavazás bűzmű-ügyben. Nagy sikere volt a Miénk itt a tér! című környezetvédelmi pályázatnak is. A BEGAS AG (a hulladékégető beruházója) vezetése részt vett azon a májusi, lakossági közmeghallgatáson, ahol, mint emlékezetes, az osztrák fél mindennemű ellenvélemény elhangzásakor befogta a fülét...

Az új programok kapcsán Viniczay Tibor megjegyzi: Saját erőből alkottunk meg és kezdtünk megvalósítani olyan koncepciókat, stratégiai terveket, melyek egy-egy terület jövője szempontjából igen jelentősek; idősek problémái, ifjúsági koncepció és cselekvési terv, a már említett közoktatási fejlesztési tervek, továbbá szociális fejlesztések... Két olyan játszótér épült, amely maradéktalanul megfelel a mai szabványoknak. A vasi önkormányzattal, Sárvárral, Celldömölkkel és Bükkel megalakították tavasszal a Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulást. Tartották a kapcsolatot a testvérvárosokkal. (Delegáció látogatott októberben Izolába, vendégül látták a tarvisiói énekkart a gotthárdi nemzetközi kórustalálkozón.)

2005-ös önkormányzati támogatási szinten tudta megszervezni a Pannon Kapu Kulturális Egyesület (PKKE) a közművelődési tevékenységet visszatérő nagyrendezvényekkel: Történelmi napok, Városházi esték, Karácsony Határok Nélkül. Eközben az egyéb közművelődési elvárásoknak is eleget tett, kihasználva a pályázatok adta lehetőségeket is.

Kistérségi szerepünk tovább erősödött , hangsúlyozza a polgármester, hozzátéve: Országosan is kevés olyan kistérség van, amelyik ennyi intézmény fenntartásával egy egész térségben gondoskodik az ott élők ellátásáról.

Decemberben adták át a Főkefe Kht. Savaria Nett-Pack gyáregységének új telephelyét Szentgotthárd-Rábafüzesen. A volt iskolaépületet a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ támogatásával újították föl, alkalmassá téve rehabilitációs munkahelynek. Azaz a telephely megváltozott munkaképességű embereknek nyújt munkalehetőséget.

Első ütemben tizenkét dolgozó kezdte meg a munkát január elsején. Munka- és divatruhákat készítenek, valamint orvosi eszközöket szerelnek össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!