Hírek

2009.02.06. 03:27

Egyre nehezebb

<b>Szentgotthárd </b> - Az idei költégvetés rendelet-tervezetével, valamint az egységes iskola létrehozásával is foglalkozott legutóbbi ülésen a képviselő-testület.

Szenkovits Péter

A testület az idei rendelet-tervezetében - az előterjesztésekhez képest - módosításokat javasol. Kezdeményezi a Játékvár óvoda rábatótfalusi telephelyének megszüntetését a félév végén. A grémium nem támogatja a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kérelmét az önkormányzat költségvetési helyzete miatt, a tűzoltóság címen szerepeltetett egymillió forintot a körmendi tűzoltóság által ellátandó tűzvédelmi feladatokra, támogatásként rendelte el megtervezni.

További javaslatokat is tett: az önkormányzat valamennyi intézményét és valamennyi alkalmazottjának munkabérét érintő költségcsökkentési intézkedést követően valamennyi képviselő, az alpolgármesterek és a polgármester járandóságait is csökkenteni kell. A polgármesteri hivatal készítse elő képviselői tiszteletdíjak, polgármesteri és alpolgármesteri járandóságok csökkentését tartalmazó rendeletmódosítást úgy, hogy a csökkentés mintegy 3 millió forint legyen. A javaslatot a következő képviselő-testületi ülésre be kell hozni.

A szakorvosi rendelőnek 20 millió 565 ezer forintnyi keretet nyújt; ez félmillió forinttal több, mint amit a legutóbbi ülésen a testület elfogadott.

Pochán Miklós alpolgármester idei költségtérítésének teljes összegéről lemondott, és kérte, hogy a hivatal a szakorvosi keretet emelje ezzel az összeggel. Bugán József alpolgármester a költségtérítéséről a ciklus végéig lemondott, kérte, hogy az egészségügyi, szociális szférába építsék be ezeket az összegeket.

A képviselő-testület elrendelte, hogy az Önkormányzati Közszolgáltató Vállalat részére a 2009-es költségvetésben tervezett összegeket a vállalat igazgatója a polgármesteri hivatallal tekintse át, és a következő ülésre tegye meg az esetleges módosító indítványokat.

A képviselők az egységes iskola létrehozatala kapcsán egyetértettek azzal - és egyben javasolták a fenntartó többségi kistérségi társulás társulási tanácsának -, hogy legkésőbb a februári testületi, illetve társulási tanácsi ülésre dolgozzák ki a megvalósításhoz szükséges pontos szakmai és gazdasági feltételrendszert. Nevezetesen: a Szentgotthárdi Oktatási Intézményt (SZOI) olyan közös igazgatású közoktatási intézményként szervezzék meg 2009. augusztus 1-jétől, amely magában foglal egy egységes iskolai intézményegységet és - az összetett iskolára vonatkozó előírások szerint szintén magában foglal - egy alapfokú művészetoktatási intézményegységet is. Az egységes iskolai intézményegység ellátja az általános iskolai, a gimnáziumi képzést és a szakképzést is. Továbbá a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola (az elsőtől a nyolcadik osztályig) és Óvoda 2009. augusztus elsejétől a SZOI tagiskolájaként működne tovább.

A honatyák a következő tanévre - egyetértve az iskolaigazgató szakmai indokaival - nem javasol osztályösszevonást. Felkérték a direktort, hogy az általa felvetett - költségcsökkentéssel járó - javaslatokat tételesen dolgozza ki.

A javaslatok a következők: csoportok összevonása technika tantárgyból az általános iskola felső tagozatán, ami heti 14 óra csökkenést eredményezhet; az emelt óraszámú német nyelvoktatás további átszervezése a felső tagozaton, ami hetente körülbelül 5-6 óra megtakarítást jelenthet. Valamint a napközis csoportok számának csökkentése, ami a beiratkozási létszámoktól függ.

A város képviselő-testülete javasolta a fenntartó kistérségi tanácsnak, hogy a SZOI-ban szeptember elsejétől három pedagógus álláshelyét szüntesse meg - ők hárman nyugdíjba vonulnak -, így az intézmény nem 116, hanem 113 személyt foglalkoztat; eszerint a pedagógusok száma csökken 111-ről 108-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!