Hírek

2009.02.20. 03:29

Körmendi büdzsé: stabil a kötvény

<b>Körmend </b> - Van költségvetés: a mai időkben már ez is eredmény. S ha az új büdzsé még stabil lábakon is áll, az már figyelmet kelt. Úgy tűnik, a hagyományosan óvatos és körültekintő körmendi tervezés ezúttal is bejött.

Kozma Gábor

Januárban már tárgyalt a képviselő-testület az új büdzséről, amelyet nemrég el is fogadott. Ezek szerint a kiadási és a bevételi főösszege 3084345 forintra emelkedett, ami 28,76 millióval magasabb a januárban elfogadottnál. A növekedés túlnyomó részét a működési pénzek (24,5 millió) normatíváinak további pontosítása teszi ki. Ezenkívül a többcélú kistérségi társulástól a pedagógiai szakszolgálati feladatokra, illetve a szociális területre is jutott többletpénz.

Bebes István polgármester elmondta, hogy a költségvetést megtárgyalták az érdekegyeztetési tanácsban is. Az intézmények működési feltételei biztosítottak, de szükséges, hogy a gazdálkodás takarékos és a terv szerinti legyen. Óvatosabb tervezést említett az iparűzési adó területén, amely még így is tartalmaz bizonytalanságot. Ezért aztán az előző évinél magasabb tartalékot képeztek a költségvetésben. A pénzügyi bizottságnak továbbra is folyamatosan figyelemmel kell kísérnie az intézmények gazdálkodását, ennek jótékony hatása az elmúlt esztendőben is bizonyítást nyert.

A fejlesztések területén komoly lehetőségeket kapott a város az elnyert pályázatokkal, melyekhez az önrész biztosított a költségvetésben éppúgy, mint az elbírálás alatt, illetve beadás előtt álló pályázatok esetén. A kisebb városi fejlesztésekhez is rendelkezésre állnak a keretek, ezen belül kell a feladatokat megoldani. Módosította a költségvetést, mert az Egyházashollóson a ki nem fizetett túlórákért pert indított két pedagógus megnyerte a pert, amelyért a jogutódnak kell helytállnia (ez a Somogyi Béla Általános Iskola). Mindez 2 millió 592 ezer forintot és 829 ezer forint járulékot tesz ki.

A képviselők több kérdést tettek fel az új büdzsével kapcsolatban. Szabadi István a bizonytalan gazdasági helyzetre utalva arra kérdezett rá: várható-e az iparűzési adó tervezettnél is nagyobb csökkenése. Valamint: a forint árfolyamának ingadozása milyen hatással van a kötvényekhez kapcsolódó kötelezettségekre. Javasolta a hivatali gépjárművek lízingszerződésének felülvizsgálatát is. Bán Miklós a felhalmozási kiadások intézményi összefüggései iránt érdeklődött. Megemlítve, hogy a pályázati összegek korábban elkülönítetten szerepeltek. A polgármester az utóbbi kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az intézményeket nem érintik az adott pontban részletezett szabályok, az abban foglaltak az önkormányzati beruházásokhoz kötődnek. Ám az elő-irányzatot meghaladó kiadások esetén a testületnek kell állást foglalni. Az iparűzési adóval kapcsolatban megjegyezte, hogy valóban sok a bizonytalanság. Vannak azonban olyan elemei a költségvetésnek, ami az óvatosabb tervezés mellett további biz- tosítékot jelenthetnek, mint például a jelentős, 23,2 milliós, szabad felhasználású működési tartalék. Másik eleme a tavalyi 50 millió. Mindez az iparűzési adó további tízszázalékos kiesését pótolni tudná. Kötvények: egyelőre nincs hátrányos következménye a folyamatoknak. A lízingdíjjal kapcsolatban Némethné Simon Mária, a pénzügyi iroda vezetője elmondta, hogy megvizsgálják, van-e lehetőség a gépjárműveket megvenni.

Szabó Ferenc alpolgármester szerint a költségvetés tartalmazza az intézmények személyi kiadásaihoz szükséges fedezetet, a dologi kiadások kerete is tartható. Megemlített, hogy több intézményi fejlesztésre és felújításra is megoldást kell találni. Ide tartozik a Mátyás király utcai Óvoda parkolójának ismételt kavicsozása, a járdakiegészítés, az Olcsai iskola lábazatának felújítása, a művelődési ház festése is. Egyed Gyula bizottsági elnök szerint az intézmények számára megfelelő kondíciókat tartalmaz a költségvetés. Jó gyakorlatnak ítél- te a pénzügyi bizottság kontrollját, melyről a testület is rendszeresen tájékozódott. Ennek hatására az intézmények csak rendkívül indokolt esetben fogalmaztak meg az előirányzattól eltérő kérést.

Bebes István az elhangzott fejlesztési, felújítási feladatokra reagálva elmondta, hogy az illetékes bizottságnak meg kell határoznia, hogy a rendelkezésre álló keretből milyen sürgető feladatokat, és milyen ütemezéssel hajt végre. A Kulturális Központ pedig megfelelő költségvetési kerettel rendelkezik, ezen belül kell megoldásokat keresnie, felelős gazdálkodással.

A képviselő-testület a 2009. évi költségvetési rendeletet végül 13 igen és 4 tartózkodó szavazattal fogadta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!