Hírek

2009.02.14. 03:28

Megye pénzügyi mozgástér nélkül

<b>Szombathely</b> - A megyei közgyűlés 267 millió forintos hiánnyal fogadta el idei költségvetését, s Mérei Tamást nevezi ki a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának.

Erős D. Zoltán

Németh Pálra, a közelmúltban elhunyt jeles dobóedzőre és a meggyilkolt Marian Cozma kézilabdásra emlékezve gyászszünettel kezdődött tegnap délelőtt Vas megye közgyűlése, amit ünnepélyes pillanatok követ- tek: előbb Németh Pál tanítványa, Pars Krisztián olimpi-ai ezüstérmes kalapácsvető, majd a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság nyugállományba vonuló bűnügyi igazgatója, dr. Kiss László vehet- te át a megyei önkormányzat ajándékát.

Napirend előtt Pajor András, a Polgári Együttműködés frakcióvezetője azt javasolta, a megyei közgyűlés hozzon létre egy alapot a rendkívüli időjárás sújtotta térségben élők megsegítésére. A témára a következő ülésen tér vissza. Akárcsak a képviselő másik javaslatára, amelyben azt kezdeményezte, a megyei közgyűlés dolgozzon ki válságkezelési programot. Patyi Elemér, a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület frakcióvezetője szerint nem adományokra lenne szükség, hanem a szolgáltatóval szembeni erőteljes fellépésre, hogy az vállalja a felelősséget a kialakult helyzetért. Kovács Endre képviselő szorgalmazta, hogy a megyei közgyűlés hatalmazza fel az elnökét a szentgotthárdi térségben tervezett szemétégető elleni tiltakozó összekarolásban való részvételre. Kovács Ferenc, a közgyűlés elnöke elmondta, felvette a kapcsolatot Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel, akivel tárgyalni kíván az ügyről. Maj-thényi László, a megyei közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia energetikai bizottsága támogatja a lignitvagyon minél nagyobb arányú hasznosítását, ami miatt mi sem lehetünk nyugodtak.

Az ülés kiemelt témája az idei költségvetés megvitatása volt. Az előterjesztéssel összességében a frakciók elégedettek voltak. Jelentősebb kifogást Nagy Antal, az MSZP frakcióvezető-helyettese fogalmazott meg, hiányolva a strukturális változtatásokat, s az intézmények közötti hatékony együttműködést. Töb-ben módosító indítványokat fogalmaztak meg. Pajor András azt javasolta, hogy az önkormányzatok pályázati önerejéhez biztosított 100 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként kapják meg a települések. Kezdeményezte, hogy a helyi műsorszolgáltatók kapjanak 5 millió forintos támogatást a megyei hírek továbbításához. Ezt azonban Patyi Elemér (VÖE) kam- pányízűnek tartotta, és han- got adott azon véleménynek, hogy célszerű volna, ha kevesebb megyei intézmény lenne, ám azok a falvaknak minőségibb szolgáltatást nyújtanának. Dr. Németh Kálmán, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület frakcióvezetője a táplánszentkereszti idősek otthonában lift létesítéséért lobbizott. Meg is mondta, honnan lenne erre pénz: csökkentené az önkormányzati újság költségeit, a szövetségi tagdíjat, az elnök és alelnökök jutalmát s a reprezentációs keretet. Kezdeményezését 12-en támogatták, 14-en mondtak nemet, 12-en tartózkodtak. A műsorszolgáltatóknak szánt 5 millió forint sem kapta meg a szükséges támogatást. A közgyűlés a költségvetést 26 igennel - az MSZP-frakció tartózkodása mellett - 267 millió forintos hiánnyal elfogadta. Arról viszont elfelejtettek dönteni, hogy az ominózus 100 millió vissza nem térítendő lesz-e vagy sem.

A közgyűlés 30 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Mérei Tamást nevezte ki a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának. A vasi közgyűlés az idei évre szóló költségvetésben 12 milliárd 885 millió forint kiadást tűz ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!