Hírek

2009.02.19. 03:26

Száz év térképeken

<b>Szombathely</b> - Térképi adatok Vas megye történeti földrajzához Szombathely és környéke 1762-1862 - ezt a címet viseli az a kiadvány, amelyet tegnap mutattak be a Vas Megyei Levéltárban.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

A régi kéziratos térképek kimeríthetetlen kincsesbányát képeznek a múlt vizsgálatához, remekül kiegészítik ugyanis az írott források adatait - erről meg is győződhettek mindazok, akik ellátogattak a tegnapi bemutatóra. Derdák Ferenc és dr. Kiss Gábor munkájának eredményeképp napvilágot látott az a kiadvány, amely Szombathely 1969 előtti - azaz Zanat község hozzácsatolását megelőző - köz-igazgatási határainak 1762 és 1862 közötti állapotát mutató térképének lapjait, valamint az azokon szereplő földrajzi nevek mutatófüzetét tartalmazza. A bemutatón elhangzott: rövidesen a térképek digitális változatát bemutató DVD is napvilágot lát. 

A rendezvényen dr. Kiss Gábor elmondta, hogy több mint egy évtizede a várostörténet első kötetének megírása kapcsán kezdtek el foglalkozni a 18-19. századi szombathelyi térképekkel, akkor még arra törekedtek, hogy megkíséreljék rekonstruálni a település környékének középkori úthálózatát, birtokszerkezetét és annak lehetséges növénytakaróját is. Ám miután kirajzolódott előttük a feladat nagysága, lemondtak a vállalkozásról. - Most - tíz év elteltével - még mindig nem vagyunk készen, hiszen kitűzött célunk: a város környéke rekonstruált középkori térképének megrajzolása még mindig messze van. Ám a munka első - mások számára is értékes részével már elkészültünk - mondja. A térképmappát dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész ajánlotta a közönség figyelmébe. Mint mondta, a kiadvány maga az élményszerű múlt, amely nem csak a helynevekről ad gazdag információt, hiszen fellelhetők a térképeken a kastélyok, a templomok, de még az út menti keresztek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!