Hírek

2009.03.23. 03:29

Elmegy az akadályember

Szombathely - Mindegyik parlamenti párt üdvözölte, hogy Gyurcsány Ferenc felajánlotta lemondását, tudtuk meg politikusoktól, országgyűlési képviselőktől. A hogyan továbbról már eltérően nyilatkoztak. Helyi politikusok reakciói.

Peltzer Géza

Dr. Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke részt vett a szombati kongresszuson, ahol a miniszterelnök felajánlotta lemondását. A megyei elnök elmondta: mindenkit meglepett a bejelentés, nem sejtették, hogy erre készül. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc egymaga jutott erre a döntésre, és utána nem beszélt erről senkivel. Tiszteletet parancsoló döntés, amit tiszteletben kell tartani, véli Nemény András. Bizonytalan, mi következik ezután, jelentette ki, az azonban biztosnak látszik, hogy olyan kormányfőt kell keresni az ország élére, aki a válságot képes kezelni. Az új miniszterelnök személyére vonatkozóan találgatásokba nem kívánt bocsátkozni, azt azonban valószínűnek tartja, hogy az MSZP-n kívülről keresik majd a megfelelő embert, aki elismert gazdasági szakember kell hogy legyen.

Az MDF üdvözli a miniszterelnök lemondását, és különösen örvendetes, hogy Gyurcsány Ferenc belátta, személye akadálya a gazdasági kibontakozásnak - mond- ta el Gróf István megyei elnök. Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy az MSZP- SZDSZ koalíció a tavalyi felbomlás után újra összekovácsolódik. A legjobb az lenne szerinte, ha feloszlatnák a parlamentet, és új választásokat írnának ki, de ha nem ez történik meg, hanem egy valóban szakértői kormány veszi át az ország irányítását, az is pozitív változás.

Gyurcsány Ferenc bölcs döntést hozott, amikor felajánlotta lemondását, hiszen támogatottsága megszűnt minden irányból - kommentálta a szombati eseményeket dr. Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es országgyűlési képviselő. A képviselő szerint az MSZP kezében a megoldás, de az SZDSZ azt szeretné, ha a reformok mellett elkötelezett kormány alakulna. Kijelentette: pártja nem gondolkodik koalícióban, olyan kormánytagok és miniszterelnök megválasztását támogatják, akiknek van tekintélyük, és elkötelezettek a reformfolyamat továbbvitelében. Most már világosan látszik, hogy a Fidesz, amely most fel akarja oszlatni a parlamentet, eddig mellébeszélt - mondta. A Fidesz ugyanis korábban többször kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenc az egyedüli akadálya a reformoknak. Most, Gyurcsány távozásával, ez elhárult, miért akarják akkor feloszlatni az Országgyűlést? Ez elhibázott lépés lenne.

Gyurcsánynak már az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésekor le kellett volna mondania - véli Kovács Ferenc, a Fidesz megyei elnöke. Az elnök a lemondás mögött háttéralkut sejt, elképzelhetőnek tartja, hogy egy MSZP-MDF-SZDSZ koalíció áll majd fel. Minél előbb új választásokat kell kiírni, és olyan kormányt felállítani, amelynek komoly támogatottsága van - jelentette ki. Ezzel egyetért dr. Puskás Tivadar KDNP-s országgyűlési képviselő is. A lemondás - amely szerinte alkotmányossági aggályokat is felvet - mesterkedés: a kormány át akarja menteni hatalmát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!