Hírek

2009.03.13. 03:28

Programkavalkád a leendő Nagy Gáspár Kulturális Központban

<byVasvár</b> - Kulturális sokszínűség, közösségfejlesztő programok, s megannyi szín, vidámság, érték - ezt kínálja erre az esztendőre a Városi Művelődési Ház, amely hamarosan már Nagy Gáspár Kulturális Központ néven várja látogatóit.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Kelet-Nyugat fesztivál, koncertek, kiállítások, majális, felolvasóestek - és még hosszan sorolhatnánk azokat a rendezvényeket, melyekkel a kisváros szellemi központja idén várja a programjaiba bekapcsolódni vágyókat. A hagyományok továbbvitele mellett teret kap az újdonság is. S bár 2009 olyan esztendő képét vetíti előre, amely nem kedvez a kultúrának, álmodni mégis kell - kezdi a beszélgetést Gergye Rezső, a helyi művelődési ház igazgatója. - Sőt, idén talán épp a gondok miatt még nagyobbat kell álmodnunk, még jobban összefognunk, mint eddig - folytatja. - S az is minden eddiginél fontosabb, hogy hangsúlyozzuk: a szervező a műsorváltoztatás jogát fenntartja . A legnagyobb hangsúlyt idén is a közösségfejlesztő programokra helyeztük. Új koncepciót dolgoztunk ki a tavasz egyik legnagyobb rendezvényére, a színjátszó fesztiválra, amely megújulva Kelet-Nyugat fesztivál néven várja majd a látogatókat. Úgy gondoltuk, hogy ez a rendezvény még nagyobb fordulatszámra kapcsolható, az eddigi amatőr, alternatív csoportok mellett még inkább teret kapnak a profi színjátszók: hazaiak és külföldiek, keletről és nyugatról - mondja az igazgató.

A művelődési ház élő kapcsolatokat ápol határainkon túl is, így az elképzelésből nagyszerű dolog születhet. - Korábbi együttműködés révén litván, orosz, bolgár, szerbiai csoportokkal is tartunk fenn kapcsolatot, e kört kellene még inkább tágítani nyugat felé. Ez a folyamat már tulajdonképpen el is indult a Nemzetközi Folklór Estek sorával. S ha egy ilyen színházi rendezvény megvalósulna, az nem csupán a város kulturális életére hatna ki, hiszen akkor több szállóvendég érkezhet a városba, akik az itt töltött idő alatt bejárják a kistérséget is - hangsúlyozza Gergye Rezső. A színjátszó fesztivál mellett az esztendő jelentős eseménye lesz a művelődési ház névadója. Az intézmény új, szellemiségéhez méltó nevét hivatalosan májusban veszi majd fel. - E kérdésben teljes konszenzus van a város, a család, a lakosság és az intézmény között. A logótervek is készülnek Orosz István Budapesten élő művész (aki jó ismerője volt a költőnek) műhelyében, a város felkérésére - mondja az igazgató. A központi elem, amely minden logótervben megjelenik, az a költő nevének két kezdőbetűje, vagyis az N és a G .

- A legnagyobb, leglátványosabb rendezvényünk idén is a Hegyháti napok. Ez a néhány augusztusi nap minden esztendőben a kultúra koncentrált megjelenése a térségben. Ennek a legpopulárisabb eleme a rétesfesztivál, amely - bátran kijelenthetjük - megtalálta a végleges helyszínét. Idén, reményeink szerint, még több rétessütő-kompánia verbuválódik majd. A rendezvény túlmutat önmagán, hiszen aki járt már rétesfesztiválon, az jól tudja, hogy a finomságok mellett legalább akkora szerep jut néphagyományoknak, daloknak, kulturális programoknak, regéknek, meséknek, mint az ízeknek. Mindemellett a közösségépítésben is nagy szerepet kap a fesztivál, hiszen akadnak bőven olyan csoportok a térségben, amelyek külön a fesztivál kedvéért alakultak, s ma már kórusként, klubként működnek az év minden napján.

- A másik különösen látványos eleme a Hegyháti napoknak a Nemzetközi Folklórfesztivál, melynek résztvevői Vasvár mellett a térség számos rendezvényén is bemutatkoznak majd - mondja az igazgató. Lassan krisztusi korba lép a Hegyháti Kézműves Képző és Iparművészeti Kiállítás is, a tárlat idén 31. alkalommal ad teret a művészek bemutatkozásának. A zsűri tavaly megfogalmazott gondolatainak köszönhetően (csak a kiírásban szereplő feltételeknek megfelelő alkotásokat díjazza) várhatóan idén egy gondolatilag jóval egységesebb, a térség művészeti bemutatását valóban szolgáló anyag gyűlhet össze. A tárlat, amelyen évről évre mintegy 30-35 művész mutatkozik be, idén is az egész Hegyháti napok időtartama alatt látogatható lesz. Emellett vendégül láthatják a beregszászi színházat is, amely a Don Quijote de la Mancha című darabot hozza el ezúttal Vasvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!