Hírek

2009.04.22. 02:28

A hímes tojás szép hagyomány

Őrimagyarósd - Idén is megrendezték a tojáskiállítást a faluban, amely immár hagyomány. Nem csak a helyiik hozták el portékájukat az evangélikus templomi rendezvényre.

Kozma Gábor

A tojáskiállítást a virágvasárnapi istentiszteleten nyitották meg a nagyközönség előtt, s mint bejelentették, április 26-áig bárki megtekintheti a gyűjteményt. Az első kiállítás sikerén felbuzdulva huszonöten gondolták úgy, hogy elég bátrak megmutatni ügyességüket, és felajánlanak egy-egy kiállítandó tárgyat. Az ötlet bevált, immáron másodszor örülhettek a látogatók a míves hímeseknek.

A kiállítás alkalmat ad, hogy megismerjük a különböző tojáskészítési fortélyokat. A többi között láthatunk horgolással, berzseléssel, festéssel, patkolással díszített műveket is. De ennél is több technika létezik arra, hogy elkészítsük díszes, adott esetben húsvéti tojásainkat , modta el az egyik szervező, Cservék Zsuzsanna. Hozzátéve: fontos, hogy legyen egy-egy ilyen, s ehhez hasonló megmozdulás a faluban a hagyományok megtartása miatt.

Aki meglátogatja a héten még nyitva tartó bemutatót, annak támpontot nyújt a Cservék László munkáját dicsérő óriás piros tojás, amelyet a templom előtt állítottak fel. Valóban óriási ez a tojás: másfél méteres, piros hímes. Nem csoda, hogy az ide érkezők erre klikkelnek először. Ez emlékeztet bennünket a tojás jelentőségére, és bibliai utalására. Krisztus úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját , jegyezte meg a szervező, aki szerint a festett vonalak úgy szelik, osztják négy részre a tojást, ahogy a nevezetes körök a Földet.

Maga a tojáskiállítás ötlete Cservék Lászlónétól, Zsuzsa asszonytól ered, aki országszerte több kiállításon is részt vett már. Akárcsak lánya, ő is nagy lehetőségnek tartotta a bemutatót a falu összefogását illetően. Akad itt jó néhány ügyes kezű asszony, úr, aki büszke lehetne a munkájára, csak nincs alkalma megmutatni. Buzdításra várnak. Adódott az alkalom és az ötlet, s nem utolsósorban egy olyan aktív fiatal házaspár, a helyi evangélikus lelkész és felesége személyében, akik tenni akarnak, és tesznek is a településért. Így nem volt kérdéses, hogy a kiállítás megvalósul, csak kellő kitartás kellett hozzá, mondta el Zsuzsa asszony. És úgy igaz; vannak ügyes, kreatív emberek az eldugottnak hitt falvakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!