Hírek

2009.04.29. 02:24

Elindult a falugondnoki szolgálat Halastón

Halastó - A Hegyhát déli peremén fekvő falu 110 lakost számlál. Mégis futja apróbb fejlesztésekre, ám az itt élőknek folyamatos fejtörést okoz a csatornahálózat kérdése.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

E kistelepülés is az elöregedés útjára lépett. Napjainkban hét általános iskolás kisdiák ingázik naponta a gersekaráti intézménybe, rajtuk kívül egy óvodáskorú és két kisebb gyerek jelenti a település ifjúságát. Kondora Lajos, a kistelepülés polgármestere elmondta, hogy Halastó sohasem számított nagy községnek: 1236-ban említik először a jellegzetes törpe falu nevét az oklevelek. A legnagyobb népességgel 1941 és 1949 között büszkélkedhetett a település, akkor 494-en lakták. Az 1960-as és 1970-es években már a lakosság elvándorlása jellemzi. A múlt század harmadik negyedében még sok iskoláskorú gyermeke volt a településnek: ennek emlékét őrzi a napjainkban is üresen álló egykori iskolaépület a falu központjában. Ma egy élelmiszerbolt és egy italbolt működik a településen, no meg az a mintegy nyolcvan főt foglalkoztató szivacsfeldolgozó üzem, amely az itt élők jó részének megélhetését biztosítja.

- Nagyobb fejlesztéseket nem tudunk megvalósítani - mondja a polgármester -, mivel az önrész biztosítása nehézségekbe ütközik. Ám a folyamatos fejlődés így is biztosított: felújítottuk a járdáinkat, sőt újakat is építettünk. Megújulhatott a polgármesteri hivatal épülete, a kultúrház, a ravatalozó - sorolja a polgármester. A kistérségi társulás segítségével ma már három számítógép, DVD-lejátszó, CD-lejátszó várja a gyerekeket a tavaly mintegy egymillió forintból felújított könyvtárban, az internetelérés is biztosított a településen.

- Ha le tudunk tenni némi önerőt, rögtön pályázunk, próbálkozunk. Így sikerült tavaly novemberben a falugondnoki szolgálatot is elindítani a településen, egy tavaly elnyert pályázat ugyanis lehetővé tette, egy autó vásárlását - mondja Kondora Lajos. A település polgármesterének azonban nagy fájdalma a csatornahálózat kérdése. A kistelepülés ugyanis tavaly negyedszer nyújtotta be pályázatát a csatornahálózat kiépítésére, s azt újfent elutasították. Az itt élő emberek már négy éve takarékoskodnak, idén lejárnak az előtakarékossági szerződések. A helyzetet tovább nehezíti, hogy Halastónak minden egyes alkalommal új pályázatot kell készíteni, súlyos százezrekért. S az elutasított pályázattal együtt a készítés összege is elúszik, ami egy Halastó nagyságú település éves költségvetésében nem kis összeg. Ez nagy hibája, korrigálásra váró pontja a jelenlegi pályázati rendszernek - vélekedik a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!