Hírek

2009.04.07. 02:29

Felújításra szoruló szociális intézmények

Megyei körkép - Vas megyében huszonhárom intézmény nyújt tartós bentlakásos szociális ellátást. Ezek közül hetet a megyei önkormányzat tart fenn.Pályázati forrásokat remélnek a megyei önkormányzati intézmények rekonstrukciójához.

Erős D. Zoltán

A vasi bentlakásos szociális intézmények összesen 2 ezer 975 rászorulót tudnak fogadni. A huszonháromból hét a megyei intézmény, a többi települési, fővárosi önkormányzati, illetve egyházi, kettő pedig közhasznú társaság által működtetett intézet. A megyei önkormányzat által fenntartott intézményekben tavaly 389-en, a nem megyei fenntartásúakban 373-an szerepeltek a várólistán, kevesebben, mint korábban.

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén felülvizsgálta a szociális szolgáltatástervezési koncepcióját, a korábban meghatározott feladatok teljesülését.

A testület arra a megállapításra jutott, hogy az előirányzott fejlesztések, felújítások jelentős része forrás hiányában nem valósulhatott meg. Ezek továbbra is a megoldandó feladatok között szerepelnek, s a koncepció kiegészült az aktuális feladatokkal.

A táplánszentkereszti idősek otthonánál korábban teljes rekonstrukciót terveztek, most a várható pályázati lehetőségek tükrében a kastély-épület teljes kiváltása került előtérbe. Ugyanakkor a megyei önkormányzat továbbra is kiemelt fejlesztési célok között tartja nyilván a simasági pszichiátriai intézet rekonstrukcióját. Az ivánci szakosított othonban Ivánc tervezett fejlesztési feladatai között nem teljesült a C épület rekonstrukciója, mely leromlott állapota miatt sürgető feladat.

További erőfeszítésekre van szükség az acsádi Vas Megyei Időskorúak Szociális Intézete kőszegpatyi telephelyén a tárgyi feltételek hiányosságainak megszüntetésére.

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet Szombathely korszerűsítésére elkészültek az építészeti tervek. Ezek a fejlesztések a szakmai jogszabályi előírások teljesítését, valamint az energiatakarékos üzemeltetés műszaki feltételeinek megteremtését célozzák. A szükséges forrásokat pályázati úton kívánják előteremteni.

A vasvári idősek otthona és a szombathelyi szakosított otthon oszkói telephelyének összevonásával költségtakarékosabbá vált a működtetés.

A sajtoskáli pszichiátriai otthonban a kastélyépület jogszabályi előírásoknál nagyobb férőhelyes lakószobáinak felszámolását tenné lehetővé egy újabb, rehabilitációs célú lakóotthon megépítése. A kastélyépületben továbbra is megoldandó feladat a tel- jes akadálymentesítés megteremtése külső lift felszerelésével.

A megye a lehetőségek figyelembevételével törekszik a területi ellátottság javítására. Itt számolnak a funkció nélkül maradt önkormányzati épületekkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!