Hírek

2009.04.29. 02:28

Kisvárosi kultúraközvetítők

Répcelak - Megkerülhetetlen, és immár jelentős szerepet játszik a a kisváros társadalmi életében. Rendezvényeikre a környékről is sokan kíváncsiak.

Simon Erzsébet

Tucatnyi képzőművészeti kiállítás, s csaknem ugyanennyi előadás - a tudomány és a művészet kategóriájában - szerepel a Nyitott Tér Kulturális Egyesület idei naptárában. De ha visszaforgatjuk az idő kerekét, azt tapasztaljuk, nem volt ez másképp az elmúlt években sem. Egy ideje megkerülhetetlen szereplője a városka kulturális életének a civil szervezet, amelyet 2001-ben alapított 15 helyi, illetve a településről elszármazott lokálpatrióta. 

A társaság elhatározta, hogy színt visz a közösségi életbe, mégpedig nívós rendezvények segítségével. Azóta számos neves festőművész, szobrász, fotós munkáiban gyönyörködhetett a Répce Galéria közönsége. Az alkotók mind örömmel jöttek a hívó szóra, s a helyiek közül is sokan kíváncsiak a kiállítókra. Ezek a tárlatok a város és a körzetében élő művészetbarát közönség számára lehetőséget kínálnak a klasszikus értékek, továbbá a kortárs alkotók munkáinak megismerésére.

De nemcsak kiállításokra invitálja a nagyérdeműt az egyesület: Répcelaki Szabadegyetem elnevezéssel a hétköznapi tudomány és művészet kategóriájában ugyancsak havonta rendeznek esteket, ahol szintén neves emberek közérdeklődésre számot tartó előadásait hallhatják az érdeklődők. Megyénk kiváló tudósai, írói, közéleti személyiségei fogadták el Garas Kálmánék meghívását. A Répcelakról elszármazott szombathelyi elnök szerint a legjelentősebb rendezvényüknek a júniusi Laki Kalinkó számít. Ekkor népzenei és néptáncos fesztivál, kézműves kirakodóvásár élénkíti a városka hétköznapjait. Évek óta rendszerint több mint félezer szereplőt vonz a folklórkavalkád, s egyre több látogató érkezik a megyehatáron túlról is. A fesztivál sikeréhez persze a rendezőkön kívül nagyban hozzájárulnak más répcelaki civil szervezetek, intézmények.

A Nyitott Tér Kulturális Egyesület tevékenységének legfőbb finanszírozója az önkormányzat. Az idei támogatási összeget a képviselő-testület a korábbiakhoz képest megemelte. De az anyagi forrásokat pályázatok révén is igyekszik bővíteni a csapat. Sikerrel szerepeltek több megyei közgyűlési pályázaton, kaptak pénzt a Nyugat-dunántúli Regionális Tanácstól, s számítanak segítségre a Nemzeti Kulturális Alaptól, a Szabadművelődési Alapítványtól is. Az év hátralevő részében bemutatkozik még jó néhány képzőművész a nyitott téren, s a szabadegyetemen is elhangzanak közérdekű előadások. Az önkormányzat a kulturális egyesület tevékenységének legfőbb fanszírozója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!