Hírek

2009.04.08. 10:42

Sárvár: fatelepítés a Petőfi Úti Óvodában

Sárvár - A Petőfi Úti Óvoda 50 ezer forintot nyert fa- és növénytelepítésre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Egy hét a kedvencemmel elnevezésű pályázatán. Húsz gyermekmunkával neveztek.

Varga Nóra

A zöld tárca az óvodák, valamint az általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai számára írta ki a pályázatot. A versenyre több mint 10 ezer alkotás érkezett 250 általános iskolából és több mint 500 óvodából. A szaktárca úgy döntött, hogy több helyszínen is bemutatja a díjnyertes alkotásokat, a gyerekek munkáin keresztül népszerűsítve a környezettudatos gondolkodást hazánkban. Az Egy hét a kedvencemmel elnevezésű pályázatban a gyermekek és a diákok a legkülönfélébb technikai megoldásokkal mutathatták be, mit jelent számukra a kedvenc háziállatuk, és milyen élményekkel gazdagodnak a velük eltöltött idő alatt. Az óvodások többek között vízfestékkel, temperával, olajfestékkel, filctollal, zsírkrétával, sóliszttel dolgozhattak. A beérkező alkotásokat szakmai zsűri értékelte, amelyben Lola  énekes, Görög Zita  modell és Németh Lajos  meteorológus, környezetvédelmi nagykövetek is részt vettek. A  zsűri úgy döntött, hogy a tízezret is meghaladó pályamunkák közül sokan érdemeltek volna előkelő helyet akár a díjazottak körében, akár a kiállítás polcain, ezért  számos különdíjat is kiosztottak. 

Becslések szerint átlagosan húszpercenként pusztul ki egy növény vagy egy állatfaj a földön, két másodperc alatt egy hektár erdő. Ezért fontos, hogy a gyermekek tudják, vigyázni kell a természetben az állatokra, a növényekre, spórolni kell a vízzel, óvni kell a környezeti értékeket ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Oláh Lajos,  a környezettudatos oktatásért felelős államtitkár a pályázat díjátadó ünnepségét. A díjakat dr. Oláh Lajos és a három környezetvédelmi nagykövet adta át a gyerekeknek.  Hét különdíjat is kiosztott a zsűri, melyek összértéke 350 ezer forint volt. Az óvodák közül kilenc óvoda kapott elismerést. A sárvári Petőfi Úti Óvoda húsz gyermekmunkával nevezett a pályázatra. Az intézményt különdíjjal jutalmazták. Az oklevél és az ajándékok mellett fásításra és növénytelepítésre ötvenezer forintot nyert az óvoda. 

Stieber Józsefné  intézményvezető elmondta: a díj-átadóra egy óvodás kislány, Haraszti Dorottya és édesapja kísérte el. Kiemelte, hogy a növénytelepítési program során szebb lesz az épület környéke. A gyerekekkel közösen ültetik el a növényeket, és együtt is fogják gondozni, ápolni őkmet. Továbbá a díjból fejlesztő játékokat is vásárolnak. Az intézményvezető hangsúlyozta: évek óta óriási hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre, több pályázaton is sikerrel szerepeltek. A mostani eredmény pluszmotivációt ad nekik, a jövőben is szeretnének az Egy hét a kedvencemmel elnevezésű pályázathoz hasonló kiírásokra pályamunkákat küldeni. A gyerekek imádnak alkotni.

VÁNDORKIÁLLÍTÁS  AZ ALKOTÁSOKBÓL

Vándorkiállítást szervez az Egy hét a kedvencemmel elnevezésű pályázatra beérkezett gyermekmunkákból a Környezetvédelmi  és Vízügyi Minisztérium. Országos turnéra indult a kiállítás anyaga. A díjátadást követően a minisztérium Zöld Galériájában két hétig tartott nyitva a tárlat. A Ferihegyi repülőtéren is megtekinthetők lesznek az alkotások. Április 6.  és 16. között a Főtáv Zrt. Észak-pesti Ügyfélszolgálati Irodájában csodálhatják meg az érdeklődők a  pályamunkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!