Hírek

2009.04.10. 08:29

Szemünk fénye program: nem kisebb a rezsiköltség

Szombathely - Anno azt ígérték, a fűtés és a világítás korszerűsítése után kisebb lesz a rezsi. Nem így történt: a Szemünk fénye és a Testünk melege program ügyében vizsgálódik a város.

Angyal László

Nagy reményekkel indult a Magyar Bálint vezette Oktatási Minisztérium felújítási programja: intézményeik fűtési, világítási rendszereinek korszerűsítéséért cserébe 15 éven át bérleti díjat fizetnek a programhoz csatlakozó városok. 

A Szemünk fénye nevet kapta az egyik program, Szombathelyen a Testünk melege elnevezéssel illették a másikat. A két program keretében Szombathelyen csaknem az összes felújításra szoruló intézményben elvégezték a munkát, s miután a kivitelezők elvonultak, az igazgatók megdöbbenve látták, hogy nem kisebbek, hanem nagyobbak a fűtési és a világítási számlák. A legutóbbi közgyűlésen arról határoztak, hogy megvizsgálják a két program eredményeit.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester rendszeresen találkozik az intézmények vezetőivel, első kézből értesült a tapasztalatokról. Évtizedes adósságát pótolta a város, amikor a programba bekerült iskolákban, óvodákban megvalósult a világítás és a fűtés felújítása. Tehát szükséges volt a rekonstrukció. A város anyagi teherbíró képessége akkor és most sem bírta volna el a nagy összegű felújítási munkát, ezért kedvező számunkra a bérleti konstrukció. 

A hozzám érkezett vezetői visszajelzések szerint a távfűtés szakaszolásával vannak gondok. Megoldást kell találni arra, hogy a szünnapokon a fűtést szabályozhassák. A két program vizsgálatánál azt kell tisztázni, csökkent-e a felhasznált energia mennyisége.

A Gépipari szakközépiskolában egyharmadával nőtt a fűtési díj, amióta gázkazán helyett a távhőszolgáltató adja a meleget. Igaz, azóta cseppet sem fáznak az iskolában, tudtuk meg Csetényi Sándor igazgatótól. Szerinte még nem alakult ki, miként lehetne az intézményben bizonyos időszakokra le- vagy bekapcsolni a fűtést. Például a tornateremben, amikor bérbe adják a csarnokot.

Németh Gábor, a Váci iskola vezetője arról számolt be, hogy a világítás korszerűsítése után az összes teremben megfelelő fényerőt mértek. Viszont csak két szakaszban (a táblánál és az egész teremben) lehet a villanyt kapcsolni, míg korábban az ablak melletti sort is lehetett külön szabályozni.

Nagy Attila, a Zrínyi iskola direktora szerint is jóval nagyobb a rezsi, de ideálisak a körülmények: a kis Zrínyiben meleg van a folyosón és a vécében is, ahol korábban nem volt fűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!