Hírek

2009.04.22. 02:26

Újabb képzések indulhatnak Sárváron

Sárvár - A városi képviselő-testület jóváhagyta a fenntartásában levő szakképző iskolák beiskolázási tervét.

Erős D. Zoltán

Az Állami Számvevőszék a sárvári önkormányzatnál 2007-ben végzett ellenőrzése során tett megállapításai alapján szükségessé vált a szakképző iskolák beiskolázási tervének képviselő-testületi jóváhagyása. Az idei évre vonatkozóan ez már meg is történt, ám véglegessé a középiskolai felvételi eredmények ismeretében, júniusban válik majd.

A sárvári önkormányzat előzetesen egyeztetett már az ősszel induló képzésekről a két érintett intézménnyel, a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakközépiskola, valamint a Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola vezetésével.

A tervek szerint a gimnáziumi oktatásban a kilencedik évfolyamon indul egy nyelvi előkészítő, egy angol nyelv és matematika emelt szintű, valamint egy emelt szintű német és általános gimnáziumi osztály. A tervezett létszám mindhárom osztályban harmincnégy. A Tinódi szakközépiskolai évfolyamán egy osztály indításával számolnak, amelyben vendéglátás-idegenforgalom alapozó oktatás lesz.

Az érettségire építő szakképzési évfolyamokban a jelentkezők számától függően a következő területeken indulhatnak képzések. A vendéglős szakmai oktatás kétesélyes: amennyiben nagy lesz az érdeklődés, akkor két gyakorlati csoport indulhat, amelyek egy elméleti csoportot alkotnak. Amennyiben kevesebben jelentkeznek, akkor viszont csak egy csoport indul. Ugyancsak a tizenharmadik évfolyamon egy gyakorlati és elméleti csoportban utazás és protokoll ügyintéző szakma oktatását is tervezik. A tervezett létszám: 14.

A tízosztályos végzettségre alapozó pincér- és szakács- képzésben az érintettek mindkét szakmában egy-egy gyakorlati és elméleti tanulócsoportot alkothatnak.

A Barabás György Műszaki Szakközépiskolában és Szakiskolában három kilen-cedik évfolyamos szakiskolai osztály indítását tervezik. Az elsőt a könnyűipari, a másodikat az elektrotechnikai-elektronikai, illetve a gépészet, a harmadikat pedig az építőipari szakmacsoport oktatására. Mindhárom osztályban huszonnégy diákkal számolnak.

A szakközépiskolai oktatásban két kilencedik évfolyamos osztály indulhat. Az A osztály az informatikai, valamint a könnyűipari szakmacsoport alapozó oktatását végzi.

A B osztályban az elektrotechnikai-elektronikai, valamint a gépészeti oktatásra való felkészítés történik. Mindkét osztályban 28 diák oktatásával számolnak.

A szakiskolában szerkezetlakatos, valamint bútorasztalos szakképzésre összesen egy osztály indítását tervezik. Csakúgy a női szabó szakma oktatására is.

A szakközépiskolai keretekben pedig tizenöten vehetnek részt technikusi képzésben.

A Barabás György Műszaki Középiskola a jövő év szeptemberétől tovább kívánja szélesíteni az oktatott szakmák körét. A képviselő-testület jóváhagyta, hogy a szakközépiskolai oktatás bővüljön a gépgyártástechnológiai szakmával, a szakiskolai szten pedig a finommechanikai műszerész, ruházati, bútor és lakástextil, élelmiszer- és vegyiáru-eladó, számítógép-szerelő és karbantartó szakmák oktatására nyílik lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!