Hírek

2009.05.21. 02:29

Csak a casco jó jégeső ellen

Körkép - Megyeszerte több gépjármű és ház is megsínylette a hétfői jégesőt. A biztosítók csak az elemi kárra is kiterjedő casco biztosítás után fizetnek kártérítést.Vihar okozta károk esetében csak a cascóval rendelkező autósoknak fizet a biztosító

Maróthy Andrea

Volt, aki a buszmegállóba vagy az erdőbe menekítette autóját a jégvihar elől hétfőn. Az egyik tulajdonos például egy asztalt helyezett kocsija tetjére, hogy megvédje a dió nagyságú jégtől. Sokan azonban nem tudták, hogyan védekezzenek a váratlan jégviharral szemben.

A körmendi autóklub vezetője, Petrovics Gyula sem tud sok tanácsot adni autóstársainak. Az igazgató szerint a váratlanul jött viharokra nincsenek felkészülve a tulajdonosok, így ha nincs a közelben fedett parkoló, nem tudják megvédeni gépkocsijukat a jégveréstől. Egyszerű módja a védekezésnek, ha pokróccal takarják le a szélvédőt, de természetesen egy nagy erejű jégeső esetében ez sem komoly segítség. A biztosítók pedig nem mindig fizetnek.

Sem a járműveket, sem a lakásokat, házakat nem lehet teljesen megvédeni a jégvihar okozta károktól. Ilyenkor érdemes felkeresni a biztosítókat is, melyek megfelelő biztosítás esetén kötelesek megtéríteni a keletkezett kárt. A biztosítók figyelemmel követik a meteorológiai előrejelzéseket, így felkészülten fogadják a viharok utáni kárbejelentéseket. Az egyik legnagyobb biztosítónál viharkárok esetében lehetőség van telefonos kárrendezésre is. Ilyenkor a szakértők az ügyfél által elmondottak alapján, helyszíni szemle nélkül rendezik a károkat. Erre a biztosítottaknak évente csupán egyszer van lehetőségük. Viharkár esetén autóra azonban csak akkor fizet a biztosító, ha elemi kárra is kiterjedő casco biztosítással rendelkezik a tulajdonos.

Az otthonokra kötött vagyonbiztosítás alapban kiterjed a vihar okozta károkra is. Szerződéskötéskor viszont fel kell tüntetni a melléképületek számát és pontos méretét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!