Hírek

2009.05.11. 14:29

Vonatjegyet az interneten - egyre népszerűbb az online rendelés

Szombathely/Budapest - A legtöbben a Keletiben és a Nyugatiban vásárolnak online vasúti menetjegyet, vidéken a debreceni állomás bonyolítja a legnagyobb forgalmat, a szombathelyi jegykiadó automaták az országos értékesítés mindössze három százalékát teszik ki. A legtöbben IC-vel utaznak online.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András



A MÁV-START Zrt. tavaly júniusban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, mellyel otthonról is megválthatóak a belföldi vasúti menetjegyek. Tíz hónap alatt az aktív felhasználók száma közel 60 ezerre nőtt, a menetjegyek és helyjegyek értékesítése pedig megközelíti a 275 ezret. 

Vonatjegyet mobilon

Idén februártól már mobiltelefonon keresztül is megvásárolhatóak a belföldi vasúti menetjegyek és bérletek, az újítást a Magyar Innovációs Nagydíjon is elismerték.

Ami a jegyrendelés technikai menetét illeti, a rendszer a www.mav-start.hu oldalon vagy a mobiltelefonok böngészőjén keresztül érhető el. Használatához az egyszeri regisztrációhoz nélkülözhetetlen e-mail-címre, valamint a honlapon felsorolt típusú bankkártyára van szükség. 

Az utasok a menetrendből kiválasztott viszonylatról és a kifizetett összegről, egy tíz számjegyből álló kódot kapnak, amelyet az állomásokon elhelyezett kioszkokba beütve vehetik át menetjegyüket. Az internetes jegyvásárlás egyik nagy előnye, hogy az InterCity helyjegyek akár hatvan napra előre lefoglalhatóak és a vonatok indulása előtti utolsó percekben is átvehetőek. 

Az interneten vásárolt jegyek átvételére negyven helyszínen -  vidéki és fővárosi forgalmas pályaudvarokon - van lehetőség.

A Keleti és a Nyugati a legnépszerűbb

Az elmúlt tíz hónapban az interneten történt vásárlások megközelítőleg hatvan százaléka a hétvégéhez kapcsolódóan zajlott.  A legtöbb jegyet az automatákból a Keleti pályaudvaron vették át (30.5%), ezt követi a Nyugati (17,8%), majd a vidéki állomások közül Debrecen (6,9%). 



Grafikák: MÁV-START Zrt.

Átlagban napi 1100 jegy fogy, a tendencia növekvő, tekintve, hogy ez a szám a kezdetekkor mindössze 250 volt. A napi jegyeladási csúcs 2868, a jegyátvételi pedig 3996 darab, szolgált pontos számadatokkal a MÁV-STARTsajtóosztálya. 

Az internetes jegyértékesítést használók körében egyharmad a teljesárú jegyet váltók aránya, közel felük pedig ötven százalékos kedvezményű (diák, nyugdíjas) jegyet vált. A tranzakciók hatvan százalékában menetjegyet és helyjegyet vesznek, további tíz százalékban csak helyjegyet - ez is jelzi, hogy elsősorban az IC-vonatokkal utazók használják a rendszert. 

Szombathely még nem elég online

Szombathelyen két jegykiadó kioszk üzemel, tavaly augusztus közepén szerelték fel az automatákat.

A szombathelyi jegykiadó automatákból az országosan értékesített menetjegyek és bérletek mindössze három százalékát veszik át. Az értékesítési adatok alapján az összes megvásárolt jegy négy százaléka szól a Budapest- Szombathely viszonylatra. A szombathelyi automatákból, eddig 6868 darab jegyet vásároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!