Hírek

2009.06.10. 02:24

A környezetünk megóvása a cél

Sárvár - A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjai a környezetvédelmi világnap alkalmából gyerekeknek és felnőtteknek szerveztek a Csónakázó-tó partjára egész délután tartó programsorozatot.

Varga Nóra

Második alkalommal tartottak környezetvédelmi napot az egyesület tagjai. A program fókuszában a szelektív hulladékgyűjtés állt idén is, de a természetvédelemmel, az egészséges életmóddal, valamint a kulturális örökségek megóvásával is megismerkedhettek a látogatók. Sokan voltak kíváncsiak a környezetvédő nap programjaira. Az időjárás a kegyeibe fogadta a rendezvényt, ahogy kipakoltak az egyesületi tagok a Csónakázótó partjára, kisütött a nap. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól az egyesület hat tájékoztató plakátot kapott, amelyeket a rendezvényen a nagyközönség is megtekinthetett.

Dr. Kulcsár László, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referense nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében rávilágított a környezetvédelem fontosságára, hangsúlyozta, csökkenteni kell a hulladékképződést. Ezt követően környezetvédő programok várták az érdeklődőket. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára játékos formában hívták fel a gyere-kek figyelmét. Az egyesületi tagok vezetésével a legkisebbek újrahasznosítható hulladékból különféle tárgyakat hoztak létre. PET-palackból ékszereket és madáretetőt készítettek, papírból origamit hajtogattak, az üvegekre pedig üvegfestékkel színes mintákat pingáltak. A felnőttekkel az egyesületi tagok a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdőívet töltettek ki, ezeket a napokban értékelik. Majd Pálla Lajos, a Sárvári Járási Méhészegye-sület elnökének segítségével üvegkaptáron keresztül ismerkedhettek meg a kicsik és nagyok közelebbről a méhekkel. Délután fél 5-kor Tóth Lajos, a Sárvári Horgász-egyesület elnöke Az ikrától a halászléig címmel tartott előadást. A Csónakázótó élővi-lágáról, halakról, növényekről, a víz minőségéről is szólt. Természetgyógyászokat is hívtak a szervezők a rendezvényre, akik a gyógynövények hasznosságára hívták fel a figyelmet. A szombathelyi Harmónia Egyesület tagjai óránként megtornáztatták a jelen lévő gyerekeket, fiatalokat és idősebbeket. Az öt percig tartó mozgás mindenkinek jólesett. Az érdeklődők lófogatra is felülhettek, és a városban kocsikázhattak. Hat órától Bokor Zsófia népdalokat énekelt, majd a hegyfalui Háncs Népzenei Táncegyüttes lépett színpadra. A rendezvény lezárásaként az egybegyűltek közösen elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dalt.

Bokorné Csonka Judit, a Sárvári Környezetvédő és természetbarát Egyesület elnö- ke sikeresnek értékelte a rendezvényt, örült annak, hogy sokan kilátogattak a programokra. Hozzátette, hogy sok új kapcsolatot sikerült kiépíteniük. Madáretető, ékszer készült a műanyag palackokból, üvegre festettek, papírból pedig hajtogattak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!